ралтегравир

Ралтегравир е антивирусно лекарство, което предотвратява умножаването на вирусите на човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ) във вашето тяло.

Ралтегравир се използва за лечение на HIV, който причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Ралтегравир не е лек за ХИВ или СПИН.

Ралтегравир може да се използва и за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Ралтегравир може да причини тежка кожна реакция, която може да бъде фатална. Спрете приема на това лекарство и спешна медицинска помощ, ако имате зачервяване на кожата или обрив, който се разпространява и причинява образуване на мехури и пилинг.

Не трябва да използвате ралтегравир, ако сте алергични към него.

За да сте сигурни, че ралтегравир е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Мускулно разстройство

чернодробно заболяване; или

Анамнеза за психични заболявания или депресия.

Не е известно дали ралтегравир ще увреди неродено бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете, докато използвате това лекарство.

ХИВ може да бъде предадено на Вашето бебе, ако не сте лекувани по време на бременност. Вземете всичките си лекарства за ХИВ според указанията, за да контролирате инфекцията си.

Ако сте бременна, вашето име може да бъде регистрирано в регистър за бременност. Това е за проследяване на резултата от бременността и за оценка на ефектите на ралтегравир върху бебето.

Жените с ХИВ или СПИН не трябва да кърмят бебе. Дори ако бебето ви е родено без ХИВ, вирусът може да бъде предаден на бебето в кърмата ви.

Raltegravir таблетки за дъвчене съдържа фенилаланин. Говорете с Вашия лекар, преди да използвате тази форма на ралтегравир, ако имате фенилкетонурия (ПКК).

Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Може да приемате ралтегравир със или без храна.

Raltegravir таблетка за дъвчене може да се дъвче или да се поглъща цяла.

Не разтрошавайте, дъвчете или не нарушавайте обикновената таблетка. Поглъщайте го цялото.

Raltegravir перорална суспензия е прах, който трябва да се смеси с вода, преди да го приемете. Смесете 1 пакет от този прах с 1 чаена лъжичка (5 милилитра) вода. Измерете тази смес с предвидената дозираща спринцовка и доставяйте лекарството през устата в рамките на 30 минути след смесването. Не съхранявайте смесеното лекарство за по-нататъшна употреба.

Ако детето използва това лекарство, уведомете Вашия лекар, ако детето има промени в теглото. Дозите на ралтегравир се основават на теглото при деца и всички промени могат да повлияят дозата на Вашето дете.

Ако Вашият лекар промени Вашата марка, сила или вид ралтегравир, нуждите Ви от дозиране може да се променят. Попитайте Вашия фармацевт, ако имате някакви въпроси относно новия вид ралтегравир, който получавате в аптеката.

Използвайте редовно ралтегравир, за да получите най-голяма полза. Изтеглете рецептата си отново, преди да изчерпите лекарството напълно.

ХИВ / СПИН обикновено се лекува с комбинация от лекарства. Използвайте всички лекарства според указанията на Вашия лекар. Прочетете ръководството за медикаментите или инструкциите за пациента, предоставени с всяко лекарство. Не променяйте дозите или схемата на медикаментите си без съвет от Вашия лекар. Всеки човек с ХИВ или СПИН трябва да остане под грижите на лекар.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина. Съхранявайте бутилката плътно затворена, когато не я използвате.

Съхранявайте таблетките за дъвчене в оригиналния им контейнер заедно с пакета или кутията с консерванти, абсорбиращи влагата.

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Потърсете спешна медицинска помощ или обадете се на линия за помощ при отравяне на 1-800-222-1222.

Избягвайте приема на антиацид, съдържащ алуминий или магнезий, в рамките на 2 часа преди или 2 часа след приемането на ралтегравир. Това включва антиациди като Acid Gone, Aldroxicon, Alternagel, Di-Gel, Gaviscon, Gelusil, Genaton, Maalox, Maldroxal, Магнезиево мляко, Mintox, Mylagen, Mylanta, Pepcid Complete, Rolaids, Rulox и др. Алуминиеви или магнезиеви антиациди могат да направят по-трудно тялото ви да абсорбира ралтегравир.

Приемането на това лекарство няма да ви попречи да предадете ХИВ на други хора. Не разполагайте с незащитен секс или споделяйте бръсначи или четки за зъби. Говорете с Вашия лекар за безопасни начини за предотвратяване на предаването на ХИВ по време на секс. Споделянето на игли за медикаменти или лекарства никога не е безопасно, дори и за здрави хора.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция: копривна треска; Трудно дишане; Горна болка в стомаха, повръщане, загуба на апетит; Тъмна урина, глинени столове, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите); Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Ралтегравир може да причини тежка кожна реакция, която може да бъде фатална. Спрете приема на това лекарство и спешна медицинска помощ, ако имате треска, обща болка, мускулна или ставна болка, прекомерна уморяемост, затруднено дишане, подуване на лицето или езика, изгаряне в очите, болка в кожата, последвана от червено Лилав кожен обрив, който се разпространява (особено в лицето или горната част на тялото) и предизвиква образуване на мехури и пилинг.

Ралтегравир може да увеличи риска от някои инфекции или автоимунни нарушения, като промени начина, по който функционира вашата имунна система. Симптомите могат да се появят седмици или месеци след началото на лечението с ралтегравир. Кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Признаци на нова инфекция – треска, нощни изпотявания, подути жлези, рани в устата, диария, стомашни болки, загуба на тегло

Гръдна болка (особено когато дишате), суха кашлица, хрипове, задух

Възпаления, рани по гениталната или аналната област

Бърза сърдечна честота, чувство на тревожност или раздразнителност, слабост или болезнено усещане, проблеми с равновесие или движение на очите

Проблеми с говоренето или преглъщането, тежка болка в долната част на гърба, загуба на контрол на пикочния мехур или червата; или

Подуване на шията или гърлото (разширена щитовидна жлеза), менструални промени, импотентност, загуба на интерес към секса.

В редки случаи ралтегравир може да причини състояние, което води до разрушаване на тъканите на скелетната мускулатура, което води до бъбречна недостатъчност. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате необяснима мускулна болка, нежност или слабост, особено ако имате и треска, необичайна умора и тъмна урина.

Честите нежелани реакции могат да включват

гадене

Главоболие, замайване

Усещане за умора; или

Проблеми със съня (безсъние).

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да съобщите за нежелани реакции на FDA на 1-800-FDA-1088.

Обичайна доза за възрастни за инфекция с ХИВ

Филмирани таблетки: 400 mg перорално два пъти дневно; Одобрена индикация: В комбинация с други антиретровирусни средства за лечение на HIV-1 инфекция

Обичайна доза за възрастни за професионална експозиция

(Не е одобрен от FDA); Препоръки на работната група по общественото здраве на САЩ; Филмирани таблетки: 400 mg перорално два пъти дневно; Продължителност на лечението: 28 дни, ако се толерира; Коментари; -Ралтегравир плюс тенофовир плюс емтрицитабин се препоръчва като предпочитана схема за профилактика на HIV-позитивна експозиция, като се препоръчва също и ралтегравир като съставка в различни алтернативни схеми. -Профилактиката трябва да започне възможно най-скоро, за предпочитане в рамките на няколко часа след експозицията; – Оптималната продължителност на профилактиката е неизвестна и може да се различава според протокола на институцията; – Трябва да се проведат най-актуалните терапевтични насоки

Обичайна педиатрична доза за инфекция с HIV

Най-малко 4 седмична възраст; Орална суспензия; 3 до по-малко от 4 kg: 20 mg перорално два пъти на ден; 4 до по-малко от 6 kg: 30 mg перорално два пъти на ден; 6 до по-малко от 8 kg: 40 mg перорално два пъти дневно; 8 до по-малко от 11 kg: 60 mg перорално два пъти на ден; 11 до по-малко от 14 kg: 80 mg орално два пъти на ден; 14 до по-малко от 20 kg: 100 mg орално два пъти на ден; Таблетки за дъвчене; 11 до по-малко от 14 kg: 75 mg перорално два пъти дневно; 14 до по-малко от 20 kg: 100 mg орално два пъти на ден; 20 до по-малко от 28 kg: 150 mg орално два пъти на ден; 28 до по-малко от 40 kg: 200 mg орално два пъти на ден; Най-малко 40 кг: 300 мг перорално два пъти дневно; Филмирани таблетки; Най-малко 25 кг: 400 мг перорално два пъти дневно; Максимална доза; – Орална суспензия: 100 mg два пъти дневно; -подаване на таблетки: 300 mg два пъти дневно; Коментари; – Препоръката за дозиране на базата на теглото за пероралната суспензия и таблетките за дъвчене се основава на приблизително 6 mg / kg / доза два пъти дневно. След смесване на пакет за еднократна употреба за перорална суспензия с 5 mL вода, крайната концентрация е 20 mg / mL, пероралната суспензия може да се използва, докато теглото е по-малко от 20 kg. – или пероралната суспензия или таблетната форма за дъвчене могат да се използват, когато теглото е между 11 и 20 kg; – Филмираната таблетка е препоръчителната формулировка за пациенти с тегло най-малко 25 кг, ако не може да погълне таблетка, трябва да се има предвид режимът на дъвчащи таблетки. Одобрена индикация: В комбинация с други антиретровирусни средства за лечение на HIV-1 инфекция

Уведомете Вашия лекар за всички ваши настоящи лекарства и за всички, които започнете или спрете да използвате, особено

Фенофибрат (Antara, Lipogen, Tricor, Trilipix)

Гемфиброзил (Lopid)

Рифампин (рифадин, рифамат, римактан)

Лекарство за понижаване на холестерола “статин” (Crestor, Lipitor, Pravachol, Vytorin, Zocor и други); или

Зидовудин (Combivir, Retrovir, Trizivir).

Този списък не е пълен. Други лекарства могат да взаимодействат с ралтегравир, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства.

 Cerner Multum, Inc. Версия: 5.03. Дата на ревизията: 2016-02-09, 10:33:49 AM.