Червен дрожден ориз (monascus purpureus)

Патологична монография “Natural Standard®”, Copyright © 2016 (). Всички права запазени. Забранено е търговското разпространение Тази монография е предназначена само за информационни цели и не трябва да се тълкува като конкретен медицински съвет. Трябва да се консултирате с квалифициран доставчик на здравни грижи, преди да вземете решения относно терапиите и / или здравните условия.

Червеният дрожден ориз (RYR) се произвежда от мая (Monascuspurpureus), отглеждана върху ориз. Това е хранителен елемент в някои азиатски страни. Преработените червени дрожди ориз добавки включват екстракт от червени дрожди ориз (RYRE), който е всеки екстракт от червен дрожден ориз и Xuezhikang, екстракт от алкохол от червен ориз.

RYR съдържа няколко съединения, известни като моноколини, които блокират производството на холестерол. Един от тях, моноколин К, има същата структура като лекарствата ловастатин и мевинолин. Проучванията показват, че употребата на RYR може да доведе до 10-33% намаление на липопротеините с ниска плътност (LDL или “лош”) холестерол. Това е умерен ефект, в сравнение с одобрените от “Фармакопея и лекарства” на САЩ (FDA) лекарства “статин”. Понастоящем информацията за дългосрочната безопасност на RYR е ограничена.

Ключ към оценките

Висок холестерол

Екстрактът от RYR (RYR) е бил продаван в извънборсови добавки за понижаване на холестерола, под формата на продукти като Cholestin® (Pharmanex, Inc.). Формулата обаче е променена. Cholestin® съдържа много съединения в допълнение към моноколин К, включително други моноколини, нишесте, фибри, протеини и мастни киселини. Изследванията показват, че този продукт може да третира високо холестерол и триглицериди както при хора, така и при животни. Някои проучвания показват, че употребата на RYR може да повиши нивата на липопротеините с висока плътност (HDL или “добър”) холестерол. Въпреки това, липсва информация за ефектите от моноколин К.

Възникнаха някои противоречия между производителите на Pharmanex, Inc., FDA и производителите на статини, дали Cholestin® трябва да се счита за лекарство или хранителна добавка. Официалният окръжен съд в Юта от март 2001 г. заявява, че RYRE е неодобрено лекарство. По този начин RYRE известен като Cholestin® вече не се предлага в Съединените щати. Други продукти, съдържащи RYRE самостоятелно или в комбинация с продукти, все още могат да бъдат търговски достъпни в САЩ, главно чрез търговци на дребно в Интернет.

Освен използването на РИР за висок холестерол, пигментите от видовете Monascus са били използвани за оцветяване на храната в азиатската кухня. Бъдещите употреби на РИБ могат да включват намаляване на риска от сърдечни заболявания и подобряване на здравето на хората с диабет.

Долните дози се основават на научни изследвания, публикации, традиционно използване или експертни мнения. Много билки и добавки не са били напълно тествани и безопасността и ефективността не могат да бъдат доказани. Марките могат да бъдат направени по различен начин, с променливи съставки, дори в една и съща марка. Долните дози може да не се прилагат за всички продукти. Трябва да прочетете етикетите на продуктите и да обсъдите дозите с квалифициран доставчик на здравни грижи преди да започнете лечението.

Черният дрожден ориз (RYR) трябва да се приема с храна. Доза от 1200 милиграма червени дрожди на прах във формата на капсули се приема през устата два пъти дневно с храна. В Азия средната консумация на естествено срещащи се РИГ е 14-55 грама дневно.

За лечение на коронарна болест на сърцето, 1200-2400 милиграма Xuezhikang е приеман през устата дневно в продължение на 2-12 седмици. Xuezhikang също е приеман през устата в дози от 0,3-0,6 грама два пъти дневно в продължение на 4-4,5 години средно (диапазон: 0,5-7 години). Xuezhikang е приеман през устата с доза от 1200 милиграма дневно в продължение на 12 седмици до 24 месеца.

Коронарна болест на сърцето

За лечение на диабет две капсули от 300 милиграма екстракт от Monascus се приемат през устата в продължение на осем седмици.

Диабет

За лечение на висок холестерол 1200-2400 милиграма Cholestin® е приеман през устата 1-2 пъти дневно за период до 12 седмици. Дози от 600-1800 милиграма RYR са били приемани през устата до три пъти дневно в продължение на 8-24 седмици. Две капсули от 300 милиграма продукт RYR са били приемани през устата дневно за 1-3 цикъла от по 8 седмици всяка. Дози от 600-3 600 милиграма Xuezhikang / RYR са били приемани през устата 1-2 пъти дневно до една година. Доза от 2-4 капсули Xuezhikang се приема през устата два пъти дневно в продължение на 8-12 седмици. Доза от пет капсули от 0,5 грама Xuezhikang се приема през устата два пъти дневно в продължение на два месеца. Дози от 0,6-3,6 грама екстракт от RYR се приемат през устата ежедневно в продължение на четири седмици до 4,5 години. Дози от 0,6-1,2 грама подготовка за ориза от Monascus purpureus се приемат през устата 1-2 пъти дневно в продължение на осем седмици до една година, като дозата се коригира в зависимост от нивата на холестерола и толеранса. Пет капсули Zhitai са приемани през устата два пъти дневно (за доза от пет грама дневно) в продължение на два месеца. Три таблетки Zhibituo (по 0,35 грама) са приемани през устата три пъти дневно за общо 3,15 грама дневно. Едно до две капсули Xuezhikang са приемани през устата 2-3 пъти дневно в продължение на 24 седмици. Четири капсули от RYR (HypoCol®, Wearnes Biotech & Medicals Pte, Сингапур) са приемани през устата ежедневно в продължение на 16 седмици.

Мастна черен дроб

За лечение на мастен черен дроб, 0,6 грама RYR са били приемани през устата два пъти дневно в продължение на 12 седмици.

Няма доказана безопасна или ефективна доза за РИВ при деца.

Употреби въз основа на традиция или теория

Тези употреби са били тествани при хора или животни. Безопасността и ефективността не винаги са били доказани. Някои от тези състояния са потенциално сериозни и трябва да бъдат оценени от квалифициран доставчик на здравни услуги.

Обосновка на класификацията

По-долу употребите се основават на традиции или научни теории. Те често не са били напълно тествани при хора и безопасността и ефективността не винаги са били доказани. Някои от тези състояния са потенциално сериозни и трябва да бъдат оценени от квалифициран доставчик на здравни услуги.

Черният дрожден ориз (RYR) може да увеличи риска от кървене, когато се приема с лекарства, които повишават риска от кървене. Някои примери включват аспирин, антикоагуланти (разредители на кръвта) като варфарин (Coumadin®) или хепарин, антитромбоцитни лекарства като клопидогрел (Plavix®) и нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен (Motrin®, Advil®) или naproxen ®, Aleve®).

RYR може да повлияе нивата на кръвната захар. Препоръчва се повишено внимание при използване на лекарства, които също могат да повлияят на кръвната захар. Хората, приемащи лекарства за диабет чрез устата или инсулина, трябва да бъдат внимателно наблюдавани от квалифициран медицински специалист, включително фармацевт. Може да са необходими корекции на лекарството.

RYR може да предизвика ниско кръвно налягане. Препоръчва се повишено внимание при хора, приемащи лекарства, които понижават кръвното налягане.

RYR може да се намесва в начина, по който тялото преработва определени лекарства, като използва ензимната система на цитохром P450 в черния дроб. В резултат на това нивата на тези лекарства могат да се повишат в кръвта и могат да причинят повишени ефекти или потенциално сериозни нежелани реакции. Хората, които използват някакви лекарства, трябва да проверят листовката и да говорят с квалифициран медицински специалист, включително фармацевт, за възможни взаимодействия.

RYR може също така да взаимодейства с агенти, които могат да повлияят имунната система, агенти, които могат да повлияят нервната система, агенти, които могат да увредят черния дроб, средства, които могат да увеличат риска от разрушаване на мускулните влакна, средства, които могат да лекуват сърдечни заболявания, Ретровирусни инфекции (ХИВ), алкохол, антибиотици, противовъзпалителни средства, средства против затлъстяване, сърдечни гликозиди, средства за понижаване на холестерола, циклоспорин, дигоксин, производни на фибриновата киселина, левотироксин, макролиди, протеазни инхибитори, ранитидин, , Статини, стомашни средства и хормони на щитовидната жлеза.

RYR може да увеличи риска от кървене, когато се приема с билки и добавки, за които се смята, че повишават риска от кървене. Много случаи на кървене са съобщени при употребата на Ginkgo biloba и по-малко случаи с чесън и палмето. Многобройни други агенти може теоретично да увеличат риска от кървене, въпреки че в повечето случаи това не е доказано.

RYR може да повлияе нивата на кръвната захар. Препоръчва се повишено внимание при използване на билки или добавки, които също могат да повлияят на кръвната захар. Нивата на кръвната захар може да изискват мониториране и може да се наложи адаптиране на дозите.

RYR може да предизвика ниско кръвно налягане. Препоръчва се повишено внимание при хора, приемащи билки или добавки, които понижават кръвното налягане.

RYR може да повлияе на начина, по който тялото преработва определени билки или добавки, като използва ензимната система на цитохром P450 на черния дроб. В резултат на това нивата на други билки или добавки може да станат твърде високи в кръвта. Това може да промени и ефекта, който другите билки или добавки вероятно имат върху системата P450.

RYR може да взаимодейства с антибактериални средства, противоракови билки и добавки, противовъзпалителни билки и добавки, противовъзпалителни билки и добавки, антиоксиданти, астаксантин, сърдечни гликозиди, холестерол-понижаващи билки и добавки, коензим Q10, грейпфрут, билки и добавки, Които биха могли да навредят на черния дроб, билките и добавките, които могат да лекуват сърдечни заболявания, билки и добавки, които могат да лекуват стомашни заболявания, желязо, магарешки трън, ниацин, октакозанол, Жълт кантарион, танин съдържащи билки и добавки, тироидни билки и добавки, витамин А и цинк.

Тази информация се основава на систематичен преглед на научната литература и бе прегледана и обработена от сътрудници в съвместната научно-изследователска дейност Collaboration ().

Методология на монографията

3-алфа-хидрокси-3,5-дихидромонаколин L, алкалоиди, ангкак, анка, анкафлавин, arroz de levadura roja (испански), азиатски традиционен ферментационен хранителен продукт, астаксантин, бенкикоджи, Цитрин, компактин, CRYR, дехидромоналин К, дихидромонацин L, DSM1379, DSM1603, ергостерол, флавоноиди, GABA, гама-аминомаслена киселина, гликозиди, инхибитори на HMG-CoA редуктаза, hon-chi, hong qu, hongqu, hung-chu, hydroxymethylglutaryl coenzyme A редуктаза, KCCM11832, koji, линолеинова киселина, ловастатин, M9011, мевинолин, моноколин, моноколин хидроксикиселина, моноколин J, моноколин К, моноколин К (хидроксилна киселинна форма), моноколин L, моноколин М, моноколин X, Monascaceae Моноскопиридин А, моноскопиридин В, моноскопибримин, монаскопиридин D, монаскубъбрамин, монаскорубин, Monascus, Monascusanka, Monascus purpureus, Monascus purpureus фермент, Monascus purpureus HM105, Monascus purpureus NTU568, Monascus purpureus Ориз, Monascusruber, monascorubr Аромат на ориз, червен ориз, червен олющен ориз, червен ориз, червен ориз, червен ориз, червена мая, екстракт от червена дрожди ориз, ориз, RICE продукти, рубупунктамин, рубупунктатин, RYR, RYRE, сапонини, статини, стеаринова киселина, танини, Xue Zhi Kang, Xuezhikang, жълт anka пигмент, Zhi tai, Zhitai.

Избрани марки: Cholestene® (червен дрожден ориз), Cholestin® (съдържащ червен дрожден ориз, вече не се предлага в САЩ и Канада), Cholesto-Rite® (червен дрожден ориз, гугулипид, Aspalathus linearis) Райс Vcaps (червен дрожден ориз), Lipolysar, Only Naturals ‘Red Yeast Rice Plus, източник Naturals’ Red Yeast Ориз капсули.

Забележка: Моноколин К, съединение, намерено в червения ориз, има същата структура като лекарствата ловастатин и мевинолин. Този долен ред обхваща Monascuspurpureus, с изключение на подробности за свързани видове.

Американската администрация по храните и лекарствата не регулира стриктно билките и добавките. Няма гаранция за здравина, чистота или безопасност на продуктите, а ефектите могат да варират. Винаги трябва да четете етикетите на продуктите. Ако имате медицинско състояние или приемате други лекарства, билки или добавки, трябва да говорите с квалифициран медицински специалист, преди да започнете нова терапия. Незабавно се консултирайте с лекар, ако получите нежелани реакции.

Избягвайте, ако сте алергични или чувствителни към ориз, червени дрожди, части от тях или членове на семейство дрожди (Monascaceae).

Възпаление на очите, копривна треска, сърбеж, възпаление на носа, тежки алергични реакции, задух, кихане и подуване под кожата са съобщени при експозиция на червени дрожди (RYR).

Липсват данни за странични ефекти, свързани с екстракт от червени дрожди ориз (RYRE). По принцип нежеланите реакции и взаимодействията при RYRE могат да бъдат подобни на тези на нискодозираните “статинови” лекарства, тъй като моноколин К е същото химично съединение като ловастатин. Честотата на нежеланите реакции изглежда ниска при умерена консумация. Данните за дългосрочната безопасност липсват.

RYR може да причини анорексия, болка в гърба, подуване на корема, възпаление на дебелото черво, запек, диария, еректилна дисфункция, умора, грип, косопад, нарушено храносмилане, разхлабване на изпражненията, възпаление на стомаха, стомашни болки и разстроен стомах.

Микотоксинът цитринин, съединение, произведено от вида Monascus, може да представлява заплаха за здравето. Установено е, че високи дози са вредни при изследванията върху животни. Липсва установен лимит при хора и трябва да се внимава при консумация на продукти, съдържащи цитрин.

Черният дрожден ориз (RYR) е вероятно безопасен, когато се използва като подправка в храната.

RYR е вероятно безопасна, когато се приема през устата, за да се намали холестерола в дози до 2,4 грама дневно до 12 седмици.

Прилагайте внимателно в дози по-високи от 2,4 грама дневно за повече от 12 седмици.

Пазете внимателно при хора, които имат кожни заболявания. Обрив е съобщаван при употреба при употреба на циклоспорин.

Обърнете внимание при хора, които имат абнормни чернодробни функционални тестове или чернодробни нарушения, или такива, които използват алкохол или агенти, които могат да бъдат токсични за черния дроб. RYR може да повлияе функцията на черния дроб.

Обърнете внимание при хора, които имат бъбречни проблеми. RYR може да бъде вредно за бъбреците.

Пазете внимателно при хора, които имат стомашни проблеми. RYR може да влоши симптомите като газа, киселини, възпаление на червата и гадене.

Бъдете предпазливи при хора, които са склонни да имат замаяност. RYR може да предизвика замаяност.

Обърнете внимание при хора, които имат ниски нива на коензим Q10 (CoQ10). RYR може допълнително да понижи нивата на CoQ10.

Обърнете внимание при хора, които имат главоболие. RYR може да причини главоболие.

Пазете внимателно при хора, които имат мускулно-скелетни нарушения или такива, които приемат циклоспорин, блокиращи цитохром Р450-3А агенти или макролидни антибиотици. RYR може да увеличи риска от мускулни заболявания, разрушаване на мускулните влакна и мускулни болки.

RYR може да повлияе нивата на кръвната захар. Препоръчва се повишено внимание при хора с диабет или ниска кръвна захар, както и при хора, приемащи наркотици, билки или добавки, които повлияват кръвната захар. Нивата на кръвната захар може да се налага да бъдат наблюдавани от квалифициран медицински специалист, включително фармацевт, и може да са необходими корекции на лекарството.

Обърнете внимание при хора, които имат ниски нива на желязо. RYR може да повлияе хемоглобина.

Обърнете внимание при хора, които имат отслабена имунна система или тези, които приемат агенти, които могат да отслабят имунната система. Обърнете внимание при хора, които са подложени на операция или трансплантация на органи. RYR може да отслаби имунната система.

Внимавайте внимателно при хора, които имат увреждане на нервите. RYR може да увеличи риска от увреждане на нервите.

RYR може да повлияе на риска от кървене. Препоръчва се повишено внимание при хора с нарушения на кръвосъсирването или такива, които приемат лекарства, което може да повиши риска от кървене. Може да са необходими корекции на дозата.

RYR може да предизвика ниско кръвно налягане. Препоръчва се внимание при хора, приемащи наркотици или билки и добавки, които понижават кръвното налягане.

Пазете внимателно при хора, приемащи сърдечни гликозиди. RYR може да взаимодейства с тези агенти.

Пазете внимателно при хора, които имат нарушения на щитовидната жлеза или тези, които приемат хормони на щитовидната жлеза или медикаменти. RYR може да намали ефективността на тези средства и може да повлияе нивата на тиреоидния хормон.

Бъдете предпазливи при хора, приемащи ранитидин (Zantac®). RYRE може да увеличи риска от увреждане на бъбреците.

Избягвайте употребата на RYR при деца и юноши на възраст под 18 години или при бременни или кърмещи жени. Липсва информация за безопасността на употребата на РИВ при тези популации.

Избягвайте, ако сте алергични или чувствителни към ориз, червени дрожди, техните части или свързани членове на семейството на дрождите (Monascaceae).

Липсват научни доказателства за употребата на RYR по време на бременност или кърмене.

Affuso F, Ruvolo A, Micillo F, et al. Ефекти на комбинацията от нутрикулати (берберин, червен дрожден ориз и поликозаноли) върху нивата на липидите и ендотелиалната функция, рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване. Nutr.Metab Cardiovasc.Dis. 2010,20 (9): 656-661., Bogsrud MP, Ose L, Langslet G, et al. HypoCol (червен ориз) намалява плазмения холестерол – рандомизирано плацебо контролирано проучване. Scand.Cardiovasc.J. 2010, 44 (4): 197-200., Eckel RH. Подход към пациента, който е непоносим към терапията със статини. J.Clin.Endocrinol.Metab 2010, 95 (5): 2015-2022., Feuerstein JS. И Bjerke WS. Прахообразен ориз от червени дрожди и растителни станоли и стероли за понижаване на холестерола. J.Diet.Suppl 2012,9 (2): 110-115., Gong С, Huang SL, Huang JF, et al. Ефекти от комбинираната терапия на Xuezhikang Капсула и валсартан върху хипертонията на левокамерната хипертрофия и турбулентността на сърдечния ритъм. Chin J.Integr.Med. 2010,16 (2): 114-118., Gordon RY, Cooperman Т, Obermeyer W, et al. Отбелязана променливост на нивата на моноцилин в търговските продукти от червени дрожди от ориз: купувач пазете се! Arch.Intern.Med. 10-25-2010, 170 (19): 1722-1727., Guardamagna O, Abello F, Baracco V, et al. Лечение на хиперхолестеролемични деца: ефикасност и безопасност на комбинация от червен дрожден ориз екстракт и поликозаноли. Nutr.Metab Cardiovasc.Dis. 2011, 21 (6): 424-429., Halbert SC, French B, Gordon RY, et al. Допустимост на червения дрожден ориз (2400 mg два пъти дневно) спрямо правастатин (20 mg два пъти дневно) при пациенти с предшестваща непоносимост към статини. Am.J.Cardiol. 1-15-2010, 105 (2): 198-204., Hasani-Ranjbar S, Nayebi N, Moradi L, et al. Ефикасността и безопасността на растителните лекарства, използвани при лечението на хиперлипидемия, систематичен преглед. Curr.Pharm.Des 2010,16 (26): 2935-2947., Karl М, Rubenstein М, Rudnick С, et al. Многоцентрово проучване на хранителни напитки за холестерол (оценка на ефективността и поносимостта). J.Clin.Lipidol. 2012,6 (2): 150-158, Kuncl RW. Средства и механизми на токсична миопатия. Curr.Opin.Neurol. 2009,22 (5): 506-515., Lee IT, Lee WJ, Tsai CM, et al. Комбинираните екстракти от червен дрожден ориз, горчива тиквичка, хлорела, соев протеин и сладник повишават общия холестерол, липопротеиновия холестерол с ниска плътност и триглицеридите при субекти с метаболитен синдром. Nutr.Res. 2012, 32 (2): 85-92, Li JJ, Lu ZL, Kou WR, et al. Влияние на Xuezhikang върху коронарни събития при хипертензивни пациенти с предходен миокарден инфаркт от проучването на Китайската коронарна средна профилактика (CCSPS). Ann.Med. 2010, 42 (3): 231-240., Li JJ, Lu ZL, Kou WR, et al. Дългосрочни ефекти на Xuezhikang върху кръвното налягане при пациенти с хипертония с предходен инфаркт на миокарда: данни от проучването за китайска коронарна средна профилактика (CCSPS). Clin.Exp.Hypertens. 2010, 32 (8): 491-498, Marazzi G, Cacciotti L, Pelliccia F, et al. Дългосрочни ефекти на хранителните добавки (берберин, червен дрожден ориз, поликозанол) при пациенти в напреднала възраст с хиперхолестеролемия. Adv.Ther. 2011,28 (12): 1105-1113.

Тази монография, основана на доказателства, е подготвена от Collaboration Research Natural Collaboration