Белодробна фиброза

Белодробната фиброза възниква, когато белодробната тъкан се уврежда и се белее. Тази сгъстена, твърда тъкан прави за белите ви дробове по-трудно да работят правилно. Тъй като белодробната фиброза се влошава, вие сте постепенно по-задушни.

Белезите, свързани с белодробната фиброза, могат да бъдат причинени от множество фактори. Но в повечето случаи лекарите не могат да определят какво причинява проблема. Когато не може да се намери причина, състоянието се нарича идиопатична белодробна фиброза.

Увреждането на белите дробове, причинено от белодробна фиброза, не може да бъде ремонтирано, но лекарствата и терапиите понякога могат да спомогнат за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот. За някои хора може да е подходящо трансплантация на белия дроб.

Признаците и симптомите на белодробната фиброза включват

Курсът на белодробната фиброза – и тежестта на симптомите – могат да варират значително от човек на човек. Някои хора се разболяват много бързо при тежки заболявания. Други имат умерени симптоми, които се влошават по-бавно, месеци или години.

Белодробната фиброза белези и уплътнява тъканта около и между въздушните торбички (белите дробове) в белите дробове. Това прави по-трудно преминаването на кислород в кръвта. Повредите могат да бъдат причинени от много различни неща – включително токсини във въздуха на работното място, някои белодробни заболявания, радиация, насочена към ракови заболявания в белите дробове или гърдите, и дори някои видове медицински лечения.

Дългосрочната експозиция на редица токсини и замърсители може да увреди дробовете ви. Те могат да включват

Професионални и екологични фактори

Радиационно лечение

Някои хора, които получават лъчева терапия за рак на белите дробове или гърдата, показват признаци на белодробно увреждане месеци или понякога години след първоначалното лечение. Тежестта на щетите зависи от това

Много лекарства могат да увредят белите ви дробове, особено

Медикаменти

Нарушения на белите дробове също могат да се получат

Медицинско състояние

Списъкът с вещества и състояния, които могат да доведат до белодробна фиброза, е дълъг. Въпреки това, в повечето случаи причината никога не се намира. Белодробната фиброза без известна причина се нарича идиопатична белодробна фиброза.

Какво можеш да правиш

Изследователите имат няколко теории за това, което може да предизвика идиопатична белодробна фиброза, включително вируси и излагане на тютюнев дим. И тъй като един тип идиопатична белодробна фиброза се развива в семейства, се смята, че наследствеността също играе роля.

Тестове за изображения

Факторите, които ви правят по-податливи на белодробна фиброза, включват

Тестове на функцията на белия дроб

Може да включват усложнения на белодробната фиброза

Ако вашият първичен лекар подозира, че има сериозен проблем с белите дробове, вероятно ще бъдете отнесени към пулмолог, лекар, специалист по белодробни заболявания.

Преди назначаването си, може да искате да напишете списък, който да отговаря на следните въпроси

Може да искате да имате и приятел или член на семейството да ви придружат в срещата. Белодробната фиброза е сериозно и сложно заболяване. Един приятел или член на семейството ви може да осигури емоционална подкрепа и да помните информация, която сте забравили или пропуснали. Това е добре, за да вземете някои бележки.

По време на физическия преглед лекарят ще използва стетоскоп, за да слуша внимателно дробовете ви, докато дишате. Той може също да предложи един или повече от следните тестове.

Често белодробната фиброза може да бъде окончателно диагностицирана само чрез изследване на малко количество белодробна тъкан (биопсия) в лаборатория. Тъканната проба може да бъде получена по един от тези начини

Белезирането на белите дробове, което се случва при белодробна фиброза, не може да бъде обърнато и нито едно настоящо лечение не е доказано ефективно при спиране на прогресирането на заболяването. Някои лечения обаче могат да подобрят временно симптомите или да забавят напредъка на болестта. Други допринасят за подобряване на качеството на живот.

Много хора, диагностицирани с белодробна фиброза, първоначално се лекуват с кортикостероид (преднизон), понякога в комбинация с други лекарства, които потискат имунната система – като метотрексат или циклоспорин. Добавянето на ацетилцистеин, производно на природна аминокиселина, към преднизон може да забави заболяването при някои хора. Нито една от тези комбинации не се оказа много ефективна в дългосрочен план.

Използването на кислород не може да спре белия дроб, но може да го направи

Тъканна проба (биопсия)

Вие най-вероятно ще получите кислород, когато спите или упражнявате, въпреки че някои хора могат да го използват денонощно. Някои хора носят кутия кислород, което ги прави по-мобилни.

Медикаменти

Целта на белодробната рехабилитация е не само да се лекува заболяване или дори да се подобри ежедневното функциониране, но и да се помогне на хората с белодробна фиброза да живеят пълноценно, задоволяващи живота си. За тази цел се фокусират програмите за белодробна рехабилитация

Кислородна терапия

Белодробна рехабилитация

Белодробната трансплантация може да бъде вариант на последна инстанция за по-младите хора с тежка белодробна фиброза, които вече не се възползват от други възможности за лечение.

Активното участие във вашето лечение и поддържането на възможно най-здравословно състояние са от съществено значение за живота с белодробна фиброза. Поради тази причина е важно

Белодробната фиброза е хронично прогресивно заболяване, което означава, че се влошава във времето. Научаването на повече информация за болестта може да помогне на вас и вашето семейство да се справят. Участието в белодробна рехабилитация може да ви помогне да поддържате своето качество на живот и общо благополучие.

Посетете Вашия лекар

хирургия