Pulmozyme

Терапевтичен клас: муколитичен

Използва се за пулмозим

Фармакологичен клас: муколитичен ензим

Dornase alfa няма да лекува кистозна фиброза. Въпреки това, когато се използва всеки ден, той помага за облекчаване на дишането и намалява броя на сериозните белодробни инфекции, които изискват лечение с антибиотици.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на Pulmozyme® при деца на 5-годишна възраст и по-големи.

Въпреки че в гериатричната популация не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на Pulmozyme®, към днешна дата не са документирани специфични за гериатрични проблеми.

Преди да използвате Pulmozyme

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Това лекарство обикновено идва с инструкции за пациента. Прочетете ги внимателно, преди да използвате лекарството. Ако не разбирате указанията или не сте сигурни как да използвате пулверизатора, помолете Вашия лекар да Ви покаже как да го използвате.

Използвайте това лекарство само според указанията на Вашия лекар. Не използвайте повече, не го използвайте по-често и не го използвайте по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. Също така, не спирайте да използвате това лекарство, без да уведомите Вашия лекар. Това може да доведе до влошаване на състоянието на белите дробове.

Да използвам

За да получите пълните ефекти на това лекарство, трябва да го използвате всеки ден, както е поръчано от Вашия лекар. Ако е възможно, дорнатаз алфа трябва да се използва приблизително по едно и също време всеки ден. Може да забележите известно подобрение на Вашето състояние в рамките на първата седмица от лечението. Въпреки това, някои пациенти може да не усетят пълните ефекти на това лекарство в продължение на седмици или месеци.

Ако приемате други лекарства за циститна фиброза, продължете да ги приемате както преди, преди да започнете да прилагате доназа алфа, освен ако Вашият лекар не е посочил друго. Въпреки това, не поставяйте друго инхалаторно лекарство в пулверизатора по едно и също време, когато използвате дормаза алфа. Други инхалаторни лекарства могат да се използват в чист пулверизатор преди или след лечението Ви с дормаза алфа.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Съхранявайте лекарството в хладилника във фолийните торбички. Пазете обаче лекарството от замръзване. Не оставяйте това лекарство от хладилника повече от 24 часа. Ако аптека от медицината е оставена за по-дълго от това, тя трябва да се изхвърли и да се използва нова ампула.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка на Вас или Вашето дете при редовни посещения. Това е да се уверите, че лекарството работи правилно и да проверява за нежелани ефекти.

Ако състоянието на вашето дете или вашето дете се влоши, докато приемате това лекарство, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Ако някое от вашите лекарства не изглежда да работи както обикновено, веднага се свържете с Вашия лекар. Не променяйте дозите си и не спирайте да използвате лекарствата си, без да попитате Вашия лекар.

Правилното използване на Pulmozyme

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория B Няма доказан риск при хора

Предпазни мерки при употребата на Pulmozyme

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Кистозна фиброза азитромицин, Zithromax, гентамицин, креон, витамин Е, тобрамицин, амикацин, азтреонам, Zenpep, панкрелипаза, гарамицин, Orkambi, Azactam, Pancreaze, pancreatin, Amikin, Cayston, Tobi, Viokase, Pertzye, dornase alfa, Pancrease MT

Pulmozyme нежелани реакции

Пулмозим (дормаза алфа)