ралоксифен

Ралоксифенът засяга цикъла на образуване и разграждане на костите в организма и намалява загубата на костна тъкан.

Ралоксифен се използва за лечение или превенция на остеопороза при жени в менопауза. Ралоксифен се използва също така за намаляване на риска от инвазивен рак на гърдата при жени в постменопауза, които имат остеопороза или които по друг начин са изложени на риск от инвазивен рак на гърдата.

Ралоксифенът не е лекарство срещу рак и няма да лекува рак на гърдата.

Ралоксифен може да се използва и за други цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Приемането на ралоксифен може да увеличи риска от образуване на кръвен съсирек в крака, белите дробове или окото. Не трябва да приемате това лекарство, ако някога сте имали кръвен съсирек.

Ралоксифен може също да увеличи риска от инсулт, който може да бъде фатален. Този риск е най-висок, ако имате коронарна болест на сърцето или определени рискови фактори (като менопауза, диабет, тютюнопушене, наднормено тегло, високо кръвно налягане или висок холестерол, със семейна анамнеза за коронарна артериална болест или ако сте имали хистеректомия ).

Не приемайте ралоксифен, ако сте бременна или може да забременеете.

Не кърмите, докато приемате ралоксифен.

Приемането на ралоксифен може да увеличи риска от образуване на кръвен съсирек в крака, белите дробове или окото. Не трябва да приемате това лекарство, ако някога сте имали кръвен съсирек.

Също така не трябва да използвате ралоксифен, ако сте алергични към него, ако сте бременна или кърмите.

Ралоксифен може също да увеличи риска от инсулт, който може да бъде фатален. Този риск е най-висок, ако имате коронарна болест на сърцето или определени рискови фактори (като менопауза, диабет, тютюнопушене, наднормено тегло, високо кръвно налягане или висок холестерол, със семейна анамнеза за коронарна артериална болест или ако сте имали хистеректомия ).

За да сте сигурни, че ралоксифенът е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Коронарна артериална болест (атеросклероза)

Сърдечни заболявания, високо кръвно налягане

История на инсулт (включително “мини-удар”)

Чернодробно или бъбречно заболяване

Високи триглицериди (обикновено се срещат при висок холестерол)

Ако не сте преминали менопаузата

Ако сте имали рак на гърдата в миналото; или

Ако приемате разредител на кръвта (варфарин, кумадин), холестерол или естрогенна хормонална заместителна терапия.

Въпреки че не е вероятно жена в постменопауза да е бременна, ралоксифенът може да причини вродени дефекти. Не приемайте това лекарство, ако сте бременна или забременеете. Използвайте ефективен контрол на раждаемостта, ако не сте минали менопауза, и веднага информирайте Вашия лекар, ако забременеете по време на лечението.

Не е известно дали ралоксифенът преминава в кърмата или ако може да навреди на бебе. Не трябва да кърмите, докато използвате това лекарство.

Ралоксифен не се използва при мъже.

Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Ралоксифен може да се приема със или без храна. Може да приемате ралоксифен по всяко време на деня, но опитайте да го приемате по едно и също време всеки ден.

Ако вашите ралоксифенови таблетки са опаковани върху блистерни карти, вземете лекарството по следния начин

Всяка блистер съдържа 15 таблетки, обозначени с различен ден от седмицата. Първата таблетка, която използвате, трябва да бъде обозначена с ден от седмицата, който Вашият лекар Ви е инструктирал да започнете да приемате ралоксифен.

Ако сте презаредили предписанието си и започнете нова блистерна опаковка, вземете таблетката, която е маркирана един ден след като сте приели последната си доза.

Продължете да приемате лекарството една таблетка дневно, освен ако Вашият лекар не Ви е казал друго.

Опитайте се да приемате лекарството по едно и също време всеки ден.

Таблетката в центъра на блистерната карта трябва да бъде последната таблетка, която вземате, преди да започнете нова карта.

Ако се нуждаете от някакъв вид операция или ще бъдете на почивка в леглото, ще трябва да спрете приема на ралоксифен поне 72 часа преди операцията или преди да планирате да сте неподвижен. Всеки лекар или хирург, който Ви лекува, трябва да знае, че приемате ралоксифен.

Ралоксифенът е само част от пълната програма за лечение, която може да включва и хранителни добавки, упражнения, калций или витамин D добавки и контрол на теглото. Следвайте диетата, лекарствата и упражненията си много внимателно.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина.

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Потърсете спешна медицинска помощ или обадете се на линия за помощ при отравяне на 1-800-222-1222.

Ако приемате калциеви добавки, не вземайте повече, отколкото Ви е предписал Вашият лекар. Приемането на повече калций, отколкото се препоръчва, няма да осигури допълнителна защита за костите и може да причини сериозни нежелани реакции, включително бъбречни камъни.

Избягвайте да седите безкрайно дълго време по време на пътуване, докато приемате ралоксифен.

Това лекарство може да преминава в телесни течности (урина, изпражнения, повръщане). Полагащите грижи трябва да носят гумени ръкавици, докато почистват телесните течности на пациента, обработват замърсени боклуци или пране или променят пелени. Измийте ръцете си преди и след свалянето на ръкавици. Измийте замърсеното облекло и бельото отделно от другото пране.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Спрете да използвате ралоксифен и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате

Бучки или други промени в гърдите

Признаци на инсулт – внезапна скованост или слабост (особено от едната страна на тялото), внезапно тежко главоболие, неразвито говорене, проблеми с зрението или равновесие

Признаци на кръвен съсирек в белите дробове – болка в гръдния кош, внезапна кашлица, хрипове, бързо дишане, кашляне на кръв; или

Признаци на кръвен съсирек в крака – болка, подуване, затопляне или зачервяване на единия или на двата крака.

Честите нежелани реакции могат да включват

горещи вълни

крампи на краката

Подуване на ръцете, краката или глезените

Болка в ставите

Симптоми на грип; или

Повишено изпотяване.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да съобщите за нежелани реакции на FDA на 1-800-FDA-1088.

Обичайна доза за възрастни за остеопороза

1 таблетка (60 mg) перорално веднъж дневно

Обичайна доза за възрастни за профилактика на остеопороза

1 таблетка (60 mg) перорално веднъж дневно

Обичайна доза за възрастни за профилактика на рак на гърдата

1 таблетка (60 mg) перорално веднъж дневно

Други лекарства могат да взаимодействат с ралоксифен, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Уведомете всеки от вашите доставчици на здравни грижи за всички лекарства, които използвате сега, и за всяко лекарство, което започнете или спрете да използвате.

 Cerner Multum, Inc. Версия: 4.04. Дата на ревизия: 2015-10-06, 3:55:29 PM.