Синдром на неспокойните крака и други лечения

Няма лечение за първичен синдром на неспокойни крака или RLS, въпреки че различни лечения често могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Лечението на вторичен синдром на неспокойни крака (RLS, причинено от друг медицински проблем) включва лечение на основната причина.

Първата линия на защита срещу синдром на неспокойните крака е да се избягват вещества или храни, които могат да причинят или влошат проблема. Стойте далеч от алкохол, кофеин и никотин. Това може да помогне за облекчаване на симптомите. В допълнение, прегледайте всички лекарства, които приемате с Вашия лекар, за да определите дали някое от тези лекарства може да причини проблема.

Трябва да се лекуват всички основни медицински състояния, като анемия, диабет, хранителни дефекти, бъбречни заболявания, заболяване на щитовидната жлеза, варикозни вени или болестта на Паркинсон. Може да се препоръчат хранителни добавки за коригиране на витаминните или минерални дефицити. За някои хора, тези лечения са всичко, което е необходимо за облекчаване на симптомите на RLS.

Можете също така да се възползвате от физиотерапия и процедури за самообслужване, като например разтягане, вземане на топли или студени вани, вани с джакузи, поставяне на горещи или студени опаковки в засегнатата област, масаж на крайниците или вибриращо или електрическо стимулиране на краката и пръстите преди лягане. Упражненията и техниките за релаксация също могат да ви помогнат.

Ежедневното лечение обикновено се препоръчва само за хора, които имат симптоми на синдром на неспокойните крака най-малко три нощи в седмицата или според това, което е определено от Вашия лекар. Имайте предвид, че лекарствата, използвани за лечение на първични RLS, не лекуват състоянието, а само облекчават симптомите. Хората, чиито симптоми на RLS се появяват спорадично, могат да бъдат предписани с лекарства, които да приемат само когато имат симптоми.

Следните медикаменти са най-широко предписани за лечение на RLS. Те могат да се приемат самостоятелно или, в някои случаи, в комбинация. Вашият лекар ще Ви предпише най-добрия план за лечение за Вас.

ИЗТОЧНИЦИ

Национална фондация за сън.

Rls (Фондация “Уилис-Екбом”).

Здраве в областта на медицината.

FDA.