Респираторни проблеми, на възраст 11 години и по-млади – преглед на темата

Повечето бебета и по-големи деца имат няколко леки инфекции на дихателната система всяка година.

Горната дихателна система включва носа, устата, синусите и гърлото. Дете с инфекция на горните дихателни пътища може да се почувства неудобно и да звучи много претоварено. Други симптоми на инфекция на горните дихателни пътища включват

Долната дихателна система включва бронхиалните тръби и белите дробове. Респираторните проблеми са по-редки в долната дихателна система, отколкото в горните дихателни пътища.

Симптомите на долните дихателни (бронхиални и белодробни) проблеми обикновено са по-тежки от симптомите на горните дихателни (уста, нос, синузи и гърло). Дете с проблеми с долните дихателни пътища е по-вероятно да изисква посещение при лекар, отколкото дете с проблеми с горните дихателни пътища.

Симптомите на инфекциите на долните дихателни пътища включват

Респираторните проблеми могат да имат много причини.

Вирусните инфекции причиняват повечето инфекции на горните дихателни пътища. Болки в гърлото, настинки, крупа и грип са често срещани вирусни заболявания при бебета и по-големи деца. Тези инфекции обикновено са леки и изчезват за 4 до 10 дни, но понякога те могат да бъдат тежки. За повече информация вижте темите Круп и грип (Сезонна грип).

Дребен или запушен нос. Това може да доведе до запушване на носните канали, което да накара детето да диша през устата си; Раздразнителност, безпокойство, лош апетит и понижено ниво на активност; Кашляне, особено при легнало положение; Треска, която се появява внезапно и може да достигне температура 41 ° С (105 ° F).

Плисна кашлица, която продължава през деня и през нощта; Треска, която може да е висока при някои инфекции на долната дихателна система, като пневмония; Раздразнителност, безпокойство, лош апетит и понижено ниво на активност; Затруднено дишане. Може да забележите; Бързо дишане; Счупване, което се чува по време на издишването (издишване) на дишането. По-голямата част от бебетата помръкват от време на време, когато спят. Но проклятието, което се случва при бързо, плитко дишане, може да означава инфекция на долната дихателна система; Хрипове (което е различен звук от крупата); Размахване на ноздрите и използване на шията, гръдния кош и коремните мускули, за да дишат, причинявайки “засмукване” между или под ребрата (отдръпвания).