Псориатичен артрит: причините за вашата умора

Умората е повече от чувство на изтощение след дълъг работен ден. Това е сериозен симптом, който може да повлияе на качеството ви на живот и благополучие. Може да е от вашия псориатичен артрит, от лекарствата, които приемате, или от нещо, свързано с начина ви на живот.

Визуално ръководство за псориатичен артрит

Когато имате това заболяване, тялото ви прави протеини, наречени цитокини, които причиняват възпаление. Те правят ставите ви подути и стават болезнени или сковани.

Тези протеини също могат да причинят умора, въпреки че лекарите не са сигурни защо. Когато имате оплаквания, цитокините изключват имунната ви система. Но вместо да се борите с инфекция, вашата имунна система атакува вашите стави. Може би умората идва от тялото ви, използвайки енергия за това.

Болката в ставата и кожните обриви, които могат да дойдат с този тип артрит, също могат да ви предпазят от добър сън. Ако имате проблеми с попадането или спирането, говорете с Вашия лекар. Лекарството може да ви помогне да получите по-добра почивка.

Умората може да бъде страничен ефект на някои лекарства, използвани за лечение на псориатичен артрит. Нестероидните противовъзпалителни лекарства или НСПВС могат да ви събудят. НСПВС включват ибупрофен и напроксен натрий.

Някои болкоуспокояващи, като трамадол, също могат да имат този ефект.

Липса на упражнения. Получете повече физическа активност, за да увеличите енергийното си ниво. Тя също така може да облекчи някои болки в ставите, така че да спите по-добре.

Нездравословни закуски. Бонбони и рафинирани нишестета, като картофените чипове, може да ви дадат бърз тласък, но това не трае. Ще те свалят по-късно.

Твърде много кофеин. Кафе или кола може да ви даде сутрешен скок, но ефектите му също са краткотрайни. И пиенето по-късно през деня може да затрудни заспиването.

Стрес. Когато се чувствате неспокойни и напрегнати, това може да ви накара да спите. Стресът изцежда вашата енергия.

Джаджи при лягане. Не използвайте устройство, което свети като смартфон или таблет, преди да си лягате. Светлината указва на мозъка ви да остане буден.

Алкохолът. Докато една нощна шапка може да ви помогне да се отпуснете, алкохолът всъщност затруднява да останете заспали.

Липсват вашите медикаменти. Вземете лекарствата си по начина, по който им е предписал лекар. Те ще помогнат да се контролира възпалението и болката, което може да причини умора.

Вашата умора може да не е свързана с псориатичен артрит. Други състояния, които могат да ви накарат да се почувствате изтрити, включват

Говорете с лекаря си, ако не можете да разклатите мудност. Може да ви трябват тестове, за да разберете какво се случва.

ИЗТОЧНИЦИ

Алис Готлиб, д-р, главен дерматолог, Медицински център “Туфс”

Lee, S. Pharmacy and Therapeutics, декември 2010 г.

Шарън Майо, здравен преподавател, Национална фондация за псориазис

Асоциацията за псориазис и псориатичен артрит (Великобритания): “Защо се чувствам толкова уморен?”; Национални здравни служби (Великобритания): “Енергийната диета”.

Национална фондация за сън: “Умора и прекомерно сънливост”, “Не мога да спя? Псориазис, псориатичен артрит може да бъде виновен. “