Имунния глобулин на бяса (интрамускулно) описание и търговски марки

Бъбречният имуноглобулин се използва заедно с ваксината против бяс, за да се предотврати инфекцията, причинена от вируса на бяс. Бъбречният имуноглобулин действа, като дава на тялото си необходимите антитела, за да го предпази от вируса на бяс. Това се нарича пасивна защита. Тази пасивна защита трае достатъчно дълго, за да защити тялото ви, докато тялото ви не може да произведе свои собствени антитела срещу вируса на бяс.

Имунният глобулин на бяс се дава на хора, които са били изложени (например чрез ухапване, драскотини или близки) на животно, което е известно или смята, че има бяс. Това се нарича профилактика след експозиция. Бъбречният имуноглобулин се използва само при лица, които никога преди не са получили ваксина против бяс.

Инфекцията с бяс е сериозна и често фатална инфекция. В САЩ, бяс в диви животни, особено миещи мечки, скункс и прилепи, представляват повечето случаи на бяс, предавани на хора, домашни любимци и други домашни животни. В Канада най-често заразените с бяс животни са лисици, скуни, прилепи, кучета и котки. Конете, свинете и говедата също са били заразени с бяс. В по-голямата част от останалата част на света, включително в Латинска Америка, Африка и Азия, кучетата представляват повечето случаи на бяс, предадени на хората.

Ако работите (или ще бъдете) лекувани за възможна инфекция с бяс, докато пътувате извън САЩ или Канада, свържете се с Вашия лекар веднага щом се върнете в САЩ или Канада, тъй като може да се наложи да имате допълнително лечение.

Това лекарство трябва да се дава само от или под наблюдението на Вашия лекар или друг медицински специалист.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Решение

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

алергии

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите от имунния глобулин на бяс в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Педиатрична

Няма информация за връзката на възрастта с ефектите на имунния глобулин при гериатрични пациенти.

Гериатрична

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Други взаимодействия

Вие ще получите това лекарство, докато сте в болница или клиника. Един лекар, медицинска сестра или друг обучен здравен специалист ще ви даде това лекарство. Тя се дава като изстрел в горната част на ръката (делтоид) или мускул на бедрата. Той може също да бъде инжектиран в раната, която е причинила експозицията Ви на бяс (например ухапване от животни или драскотиниране).

Други медицински проблеми

Това лекарство се дава за предпочитане по време на първата доза ваксина против бяс. Може да се приложи и през седмия ден след даването на първата доза ваксина против бяс.

Много важно е Вашият лекар да Ви провери внимателно, за да се уверите, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Това лекарство е направено от дарена човешка кръв. Някои човешки кръвни продукти са предали вируси на хора, които са ги получили, въпреки че рискът е нисък. Човешките донори и дарената кръв се тестват за вируси, за да се поддържа нисък риск от предаване. Говорете с Вашия лекар за този риск, ако сте загрижени.

Докато се лекувате с имунния глобулин против бяс, не се правете имунизации (ваксинации) без одобрението на лекаря. Живите вирусни ваксини (напр. Морбили, паротит, полиомиелит, рубеола) не трябва да се дават в рамките на 3 месеца след получаване на имунния глобулин срещу бяс.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.