Възстановяване от операция на рак на гърдата

Това са общи насоки за възстановяване от операция на рак на гърдата. Винаги следвайте специалните инструкции на лекаря си за грижи след операцията.

След операцията може да бъдете освободени от болницата с помощта на външно дренажно устройство. Отводнителите ще извадят и събират течност от мястото на операцията. Вашият лекар ще ви покаже как да се грижите за устройството, преди да напуснете болницата. Това обикновено включва изпразване на канализацията, измерване на флуида и наблюдение на проблеми.

Количеството течност, което се източва, постепенно намалява. Течният цвят също може да се промени от черешово червено до жълто-червено и след това до цвят на слама. Обикновено дренажната система се отстранява в рамките на една седмица след операцията.

Разрезът трябва да се поддържа чист и сух за една седмица след операцията. Поради това може да се наложи да изберете гъби, а не душове. Банийки във ваната е добре, ако областта на разреза се държи суха.

Малки парчета лента ще останат над разреза. Те обикновено падат сами.

Не отивайте да плувате, докато лекарят и хирургът ви кажат, че е добре.

Ще получите специален сутиен, който съдържа превръзки на място след операцията. Вашият лекар ще ви каже кога сухата супа може да бъде премахната и също ще ви покаже как да промените превръзките от операцията. Ако е възможно, добра идея е някой да ви помогне да смените бинтовете.

Вашият лекар ще Ви даде рецепта за лечение на болка след операция на рак на гърдата. Попитайте за приемането на болкоуспокояващи в допълнение към или вместо лекарството за болкоуспокояващи. Не приемайте аспирин или продукти, съдържащи аспирин през първите 3 дни след процедурата, тъй като те могат да повишат риска от кървене.

Районът може да бъде черно и синьо веднага след операция на рак на гърдата. Това ще изчезне след няколко дни. Може да имате изтръпване, изтръпване или дискомфорт във вътрешната част на горната част на ръката или в подмишницата. Това е нормално.