Профилактика на рака на простатата (pdqto): профилактика [] -простатна профилактика на рака

Избягването на рискови фактори и увеличаването на защитните фактори може да помогне за предотвратяване на рак.

Няма доказателства, че можете да предотвратите рак на простатата. Но може да сте в състояние да намалите риска; Диетата, която помага за поддържането на здравословно тегло, може да намали риска от рак на простатата. Обществото за рака препоръчва; Ограничаване на храната с високо съдържание на мазнини; Намаляване на червените меса, особено на преработените меса, като например хот-дога, болонята и определено месо за обяд; Яжте пет или повече порции плодове и зеленчуци на всеки; Здравословно хранене също включва хляб, зърнени храни, ориз, тестени изделия и боб …

Следните рискови фактори могат да увеличат риска от рак на простатата

възраст

Ракът на простатата е рядък при мъже на възраст под 50 години. Шансът за развитие на рак на простатата се увеличава с увеличаването на възрастта.

Фамилна анамнеза за рак на простатата

Човек, чийто баща, брат или син има рак на простатата, има по-висок от средния риск от рак на простатата.

раса

Ракът на простатата се среща по-често при мъжете от Африка, отколкото при белите мъже. Африкански мъже с рак на простатата са по-склонни да умрат от болестта, отколкото белите мъже с рак на простатата.

Хормоните

Простатата се нуждае от мъжки хормони, които да работят по начина, по който трябва. Основният мъжки полов хормон е тестостерон. Тестостеронът помага на организма да развива и поддържа мъжки сексуални характеристики.

Тестостеронът се превръща в дихидротестостерон (DHT) с ензим в организма. ДХТ е важно за нормалното развитие на простатата, но може също да причини увеличаване на простатата и може да играе роля в развитието на рак на простатата.

Витамин Е

Проучването за селен и витамин Е срещу рака (SELECT) установи, че витамин Е, взет самостоятелно, повишава риска от рак на простатата. Рискът продължи дори след като мъжете спряха да приемат витамин Е.

Фолиева киселина

Фолатът е вид витамин В, който се среща естествено в някои храни, като зелени зеленчуци, боб и портокалов сок. Фолиевата киселина е човешка форма на фолиева киселина, която се съдържа във витаминните добавки и обогатените храни, като например пълнозърнести хляб и зърнени храни. 10-годишно проучване показва, че рискът от рак на простатата е повишен при мъже, които са приемали 1 милиграм (mg) добавки фолиева киселина. Въпреки това, рискът от рак на простатата е по-нисък при мъжете, които имат достатъчно фолат в диетата си.