Протеино-тежките хранения ви карат да се чувствате по-пълни, по-скоро

От Робърт Прейд

Репортер на HealthDay

ЧЕТВЪРТЪК, 3 март 2016 г. (HealthDay News) – Възможно е да има нещо за тези протеини с високо съдържание на протеин, като ново проучване установи, че протеинът ви кара да се чувствате пълноценно по-рано.

Много хора увеличават приема на месо и други храни, богати на протеини, когато се опитват да хвърлят излишни килограми, защото вярват, че това ще им помогне да се чувстват по-пълни, докато консумират по-малко калории.

Въпреки това, липсват големи проучвания, за да се потвърди тази идея, отбеляза екип, ръководен от изследовател на храненето Ричард Матес от Университета “Пурду” в Уест Лафайет, Инд.

Неговият екип анализира наличните данни от многобройни проучвания по този въпрос. Новото проучване заключи, че всъщност протеинът кара хората да се чувстват по-пълноценно по-бързо.

Констатациите са публикувани на 3 март в списанието на Академията по хранене и диететика.

“Голяма част от доказателствата показват, че белтъчините активират освобождаването на хормона на ситостта [пълнота] и така трябва да бъдат най-силно обвързани с оценките за пълнота”, казва Матес, директор на Изследователския център по поглъщателно поведение на Purdue.

Въпреки това “индивидуалните проучвания често се провеждат в малки популации или с различни подходи, които могат да предизвикат тълкуване на резултатите. Нашето проучване комбинира множество експерименти, за да потвърди наличието на ефект”, обясни той.

Но докато протеинът може да помогне на диетите да се чувстват пълни, това не е магически куршум за отслабване, подчертаха изследователите.

Чувства като глад и пълнота не са единствените фактори, които оказват влияние върху приема на калории, “казва Матес.” Ние често ядем по други причини. Всеки, който някога е бил твърде пълен, за да довърши храната си, но има място за десерт, знае това много добре.

И колко протеин е необходим, за да се чувстваш пълноценен?

Съавтор на изследването Хедър Лейди, асистент на професор по хранене в университета в Мисури, заяви, че въпросът все още не е “решен”.

Все пак умереното увеличаване на приема на протеини може да бъде добра първа стъпка за хората, които се опитват да отслабнат, предполагат изследователите.

“Ако тези ефекти се запазят в дългосрочен план – а нашето изследване се отнася само до краткосрочните ефекти – повишеният прием на протеини може да помогне за загубата или поддържането на телесното тегло”, каза Матес.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …