Прогестин контрацептиви орално, парентерално

Прогестините са хормони.

Употреби За прогестин контрацептиви

Прогестените с ниска доза за контрацепция се използват за предотвратяване на бременност. Други имена за перорални контрацептиви, прилагани само с прогестин, са минипликси и хапчета, съдържащи само прогестин (POPs). Прогестините могат да предотвратят оплождането чрез предотвратяване на пълното развитие на яйцеклетките на жената.

Също така, прогестините причиняват промени при отварянето на матката, като например удебеляване на цервикалната слуз. Това затруднява спермата на партньора да достигне яйцето. Оплождането на женското яйце с сперматозоидите на партньора му е по-малко вероятно да се появи, докато приема, приема или използва прогестин, но може да се появи. Въпреки това, прогестините правят по-трудно оплоденото яйце да се прикрепи към стените на матката, което затруднява забременяването.

Никакъв контрацептивен метод не е 100% ефективен. Проучванията показват, че по-малко от 1 на всеки 100 жени забременяват през първата година от употреба след правилното приемане на инжекцията навреме. По-малко от 10 от всеки 100 жени, които правилно приемат прогестини през устата за контрацепция, забременеят през първата година от употребата. Методите, които не работят, включват кондоми, диафрагми или спермициди. Обсъдете с Вашия лекар какви са вашите възможности за контрол на раждаемостта.

Прогестиновите контрацептиви се предлагат само с рецепта на Вашия лекар.

Уверете се, че вашият лекар знае, ако сте на някаква специална диета, като ниско-натриева или ниско-захарна диета.

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към лекарства в тази група или към други лекарства. Кажете също на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, оцветители, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Прогестините са били използвани от тийнейджъри и не са показали, че причиняват различни странични ефекти или проблеми, отколкото при възрастни. Трябва всеки ден да приемате перорални контрацептиви с прогестин, за да могат те да работят. Прогестините не предпазват от болести, предавани по полов път, рисков фактор за тийнейджърите. Не е известно дали Depo-Provera противозачатъчно инжектиране причинява проблеми с развитието на костите и растежа при тийнейджъри и млади жени. Важно е Вашият лекар да Ви проверява редовно за проблеми с растежа, особено ако сте използвали прогестин контрацептиви за 2 или повече години.

Значението на диетата

Прогестиновите контрацептиви са тествани и не е доказано, че причиняват различни странични ефекти или проблеми при възрастните хора, отколкото при по-младите.

Не се препоръчва употребата на контрацептиви, предназначени само за прогестин по време на бременност. Лекарите трябва да бъдат уведомени, ако има съмнение за бременност. При случайно използване по време на бременност прогестините, използвани за контрацепция, не са причинили проблеми.

Въпреки че прогестините преминават в кърмата, ниските дози прогестини, използвани за контрацепция, не са показали, че причиняват проблеми при кърмещи бебета. Прогестините, използвани за контрацепция, се препоръчват за кърмещи майки, когато се желае контрацепция.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате някое от тези лекарства, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на лекарства от този клас с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с лекарства в този клас или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на лекарства от този клас с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на лекарства в този клас. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

За да направите използването на прогестин възможно най-безопасно и надеждно, трябва да разберете как и кога да го приемате и какви ефекти може да се очаква. Прогестините за контрацепция обикновено идват с указания за пациента. Прочетете ги внимателно, преди да приемате или използвате прогестин контрацептиви.

Прогестините не предпазват жената от полово предавани болести, включително вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ) или синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Използването на латекс (гумени) презервативи или абстиненция се препоръчва за предпазване от тези заболявания.

Вземете прогестин контрацептиви само според указанията на Вашия лекар. Не го приемайте повече и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. За това може да се увеличи вероятността от нежелани реакции. Опитайте се да приемате лекарството по едно и също време всеки ден, за да намалите възможността от нежелани реакции и да му позволите да работи по-добре.

Когато се използва таблетна доза от левоноргестрел за спешна контрацепция

При използване на лекарствена форма за инжектиране на медроксипрогестерон за контрацепция

Когато се използва перорална дозирана форма на прогестин

Следвайте нарежданията на лекаря си, за да настроите подходящото време, за да получите инжектиране на прогестини за контрацепция.

Дозите лекарства в този клас ще бъдат различни за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на тези лекарства. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за инструкции.

Преди да използвате прогестин контрацептиви

За орална дозировъчна форма (таблетки)

За инжекционна дозирана форма

Да се ​​пази далеч от деца.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Това ще позволи дозата Ви да бъде съобразена с променящите се нужди и ще позволи да се открият нежелани ефекти. Тези посещения обикновено се извършват на всеки 12 месеца, когато приемате прогестини през устата за контрол на раждаемостта.

Прогестините могат да причинят замайване при някои хора. Уверете се, че знаете как реагирате на прогестиновите контрацептиви, преди да шофирате, да работите с машини или да правите нещо друго, което може да бъде опасно, ако не сте бдителни.

Възможно е определени дози прогестини да причинят временно изтъняване на костите чрез промяна на хормоналния баланс. Важно е вашият лекар да знае, ако имате повишен риск от остеопороза. Някои неща, които могат да увеличат риска от остеопороза, включват пушене на цигари, злоупотреба с алкохол, приемане или пиене на големи количества кофеин и фамилна анамнеза за остеопороза или лесно счупени кости. Някои лекарства, като например стероиди (лекарства подобни на кортизон) или антиконвулсанти (лекарства срещу припадъци), могат също да причинят изтъняване на костите. Особено важно е да информирате Вашия лекар за някой от тези рискови фактори, ако приемате Depo-Provera® Контрацептивно инжектиране или Depo-SubQ Provera® 104. Тези контрацептиви могат да причинят загуба на костна минерална плътност. Вашият лекар може да замести тези контрацептиви с друг.

Правилно използване на прогестин контрацептиви

Вагинално кървене от различни количества може да се появи между редовните менструални периоди през първите 3 месеца на употреба. Това не е необичайно и не означава, че трябва да спрете лекарството. Това понякога се нарича зацапване, когато кървенето е леко, или пробивно кървене, когато е по-тежко. Ако това се случи, продължете редовния си график на дозиране. Проверете при Вашия лекар

Може да възникнат пропуснати менструални периоди. Ако подозирате, че сте бременна, незабавно трябва да се свържете с Вашия лекар.

Ако сте планирани за лабораторни изследвания, уведомете Вашия лекар, че приемате прогестин. Прогестините могат да променят някои резултати от теста.

Следните лекарства могат да намалят ефективността на прогестините за контрацепция

Понякога Вашият лекар може да използва тези лекарства с прогестини за контрацепция, но лекарят ще ви даде специални указания, които да следват, за да се уверите, че прогестинът ви работи правилно. За да предотвратите бременност, използвайте втори метод за контрол на раждаемостта заедно с прогестин, когато използвате и лекарство, което може да намали ефективността на прогестин. Ако използвате инжектиране на медроксипрогестерон за контрацепция, продължете да използвате резервен метод за контрол на раждаемостта, докато не направите следващата инжекция, дори ако лекарството, което засяга контрацептивите, е преустановено. Ако използвате пероралните таблетки, продължете да използвате резервен метод за контрол на раждаемостта за пълен цикъл (или 4 седмици), дори ако лекарството, което засяга контрацептивите, е преустановено.

Ако по някаква причина по време на няколко часа след приема на перорален прием на прогестин приемете контрацептиви, не вземайте друга доза. Върнете се в редовната схема на дозиране и използвайте допълнителен резервен метод за контрол на раждаемостта в продължение на 48 часа.

Ако получавате левоноргестрел таблетки за спешна контрацепция и повръщане се случва в рамките на 1 час след приемане на една от дозите на лекарството, свържете се с Вашия лекар, за да обсъдите дали дозата трябва да се повтори.

Предпазни мерки при използване на прогестин контрацептиви

Прогестин контрацептиви Нежелани реакции

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Не всички изброени по-горе нежелани реакции са съобщени за всяко от тези лекарства, но са съобщени за поне един от тях. Всички прогестини са сходни, така че някои от горните нежелани реакции могат да се проявят при всяко от тези лекарства.

След като спрете да използвате прогестин контрацептиви, тялото Ви може да се нуждае от време, за да се адаптира. Продължителността на това време зависи от количеството лекарство, което сте използвали и колко дълго сте го използвали. В този период от време се консултирайте с Вашия лекар, ако забележите някоя от следните нежелани реакции

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.