Прогестерон: употреби и рискове

Прогестеронът е хормон, който се произвежда главно от яйчниците на жената. Това е един от хормоните, които се променят с женския менструален цикъл. Има по-малко прогестерон след менопаузата.

Мъжките надбъбречни жлези и тестисите също правят прогестерон.

Пикногенолът е съединение от естествени химикали. Тя идва от кората на европейско борово дърво; Счита се, че пикногенолът е антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане; Pycnogenol е регистрирано търговско име за френска формула. Активните съставки в пикногенол могат да бъдат извлечени и от други източници, включително фъстъчена кожа, гроздови семки и кора от лешници.

Различни форми на прогестерон са на разположение по рецепта. Прогестерон често се използва в

Много растения съдържат съединения, свързани с прогестерон. Възможно е да се купят продукти, произведени от растителен прогестерон, без рецепта.

Формата на прогестерон, направен от растения, също се предлага като крем за кожа без рецепта.

Противозачатъчно; Хормонална заместителна терапия (или като хапче или върху кожата)

Тази статия се фокусира върху прогестерона, който се предлага без рецепта – не лекарствената форма на прогестерон, която изисква предписание.

Кремът за прогестерон, който се предлага на пазара без рецепта, се предлага на пазара като лечение на менопаузални симптоми, включително

Понякога се използва от хората и се опитва да се лекува

Прогестеронът в тези кремове може ефективно да се движи през кожата и в кръвообращението, според изследване. В едно проучване жените в менопауза използват 40 милиграма крем два пъти дневно, като ги поставят на ръцете, бедрото, гърдите или корема. Кръвните им нива на прогестерон са били толкова високи, колкото и когато приемали прогестерон капсули през устата.

Много растения правят съединения, подобни на прогестерон, които могат или не могат да функционират като пречистеното прогестероново химично вещество. Прогестеронът в кремове, закупени без рецепта, се получава чрез преработка на съставки от растения, като имигрантите.

Странични ефекти. Прогестеронът може да причини странични ефекти като

Той може също да причини симптоми на алергична реакция, като например

Други възможни нежелани реакции включват

Рискове. Прогестеронът може да повиши риска ви

Кое хранително вещество; Липсваш ли?