Задържане на (трертиноин), дозировка и странични ефекти

Какво представлява Retin-A?

Маркираните от Retin-A и Avita марки третиноин се използват за лечение на акне. Марката “Третиноин” на Renova се използва за намаляване на появата на фини бръчки и промяна на цвета на кожата, както и за по-гладка кожа.

Retin-A може да се използва и за цели, които не са изброени в това ръководство за медикаменти.

Когато използвате Retin-A, избягвайте излагане на слънчева светлина или изкуствени ултравиолетови лъчи (слънчеви лампи или солариуми). Retin-A може да направи кожата ви по-чувствителна към слънчева светлина и може да доведе до слънчево изгаряне. Използвайте слънцезащитен крем (минимум SPF 15) и носете защитно облекло, ако трябва да сте на слънце. Избягвайте да получавате Retin-A в очите, устата и носа или на устните си. Ако се стигне до някоя от тези области, измийте с вода. Не използвайте Retin-A върху слънчево изгаряне, изгаряна от ветрове, суха, напукана, раздразнена или счупена кожа. Също така избягвайте да използвате това лекарство в рани или зони на екзема. Изчакайте тези условия да се излекуват преди да използвате Retin-A.

Важна информация

Използвайте това лекарство за толкова дни, колкото ви е предписано, дори ако мислите, че не работи. Може да отнеме седмици или месеци преди да забележите подобрение на кожата си. Ако използвате Retin-A за лечение на акне, вашето състояние може да стане малко по-лошо за кратко време, когато започнете да използвате лекарството. Посъветвайте се с лекаря си, ако дразненето на кожата стане тежко или ако акнето не се подобри в рамките на 8 до 12 седмици.

Кажете на всеки от вашите доставчици на здравни грижи за всички ваши медицински състояния, алергии и всички лекарства, които използвате.

Не трябва да използвате Retin-A, ако сте алергични към трертиноин.

Правителствена бременност категория C. Не е известно дали Retin-A ще навреди на нероденото бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете, докато използвате това лекарство.

Преди да използвате Retin-A

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Не е известно дали третиноинът преминава в кърмата или ако може да навреди на кърмачето. Уведомете Вашия лекар, ако кърмите бебе.

Използвайте Retin-A точно както Ви е предписал Вашият лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Не използвайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Не приемайте през устата. Retin-A се използва само за кожата. Не използвайте това лекарство върху открити рани или върху кожа, изгорена от слънчево изгаряне, на ветрена, суха, напукана или раздразнена кожа.

Използването на повече лекарства или прилагането им по-често, отколкото е предписано, няма да затрудни работата им и може да увеличи нежеланите реакции.

Измийте ръцете си преди и след прилагането на Retin-A. След това измийте кожата си с мек сапун и внимателно изсушете. Изчакайте 20 до 30 минути преди да приложите лекарството; Важно е кожата да е напълно суха, за да се сведе до минимум възможното дразнене.

Не измивайте обработения участък най-малко 1 час след прилагане на Ретин-А. Избягвайте употребата на други продукти на кожата върху лекуваната област в продължение на поне 1 час след прилагането на Retin-A.

Съхранявайте лекарството далеч от ъглите на носа, устата, очите и отворените рани.

Прилагането на прекомерно количество гел Retin-A може да доведе до “пилинг” на лекарството. Ако това се случи, използвайте по-тънък слой гел със следващото приложение.

Retin-A трябва да се използва като част от пълната програма за грижа за кожата, която включва избягване на слънчева светлина и използване на ефективно слънцезащитно и защитно облекло.

Използвайте това лекарство за цялото предписано време, дори ако мислите, че не работи.

Може да отнеме до няколко седмици, преди да забележите подобрение в кожата си. Продължете да използвате лекарството според указанията и уведомете Вашия лекар, ако симптомите ви не се подобрят. Когато използвате Retin-A за лечение на акне, вашето състояние може да стане малко по-лошо за кратко време, когато започнете да използвате лекарството.

Посъветвайте се с лекаря си, ако дразненето на кожата стане тежко или ако акнето не се подобри в рамките на 8 до 12 седмици.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина. Съхранявайте бутилката плътно затворена, когато не я използвате.

Retin-A гел е запалим. Не използвайте близо до висока температура или отворен пламък. Не пушете, докато гелът напълно изсъхне върху кожата. Съхранявайте тръбата плътно затворена.

Използвайте пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не използвайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Избягвайте излагане на слънчева светлина или солариум. Retin-A може да ви направи по-лесно слънчево изгаряне. Носете защитно облекло и използвайте слънцезащитно (SPF 30 или по-високо), когато сте на открито, дори и в облачен ден.

Как да използвам Retin-A?

Избягвайте да приемате това лекарство в очите, носа, устата или в гънките на носа.

Избягвайте да използвате продукти на кожата, които могат да причинят дразнене, като сухи сапуни, шампоани или почистващи средства за кожата, боядисване на коса или трайни химикали, средства за отстраняване на коса или восъци, или продукти на кожата с алкохол, подправки, адстрингенти или вар.

Избягвайте да използвате други лекарства в зоните, които лекувате със Retin-A, освен ако Вашият лекар не Ви каже.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция към Retin-A: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Спрете да използвате Retin-A и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате

Тежко изгаряне, ужилване или дразнене на лекуваната кожа

Силно зачервяване, подуване, образуване на мехури, пилинг или корупция

Кожата може да е по-чувствителна към крайни метеорологични условия, като например студ и вятър, докато използвате това лекарство.

Чести нежелани реакции могат да включват

Лека топлина или ужилване, когато е приложено лекарството; или

Промени в цвета на третираната кожа.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Не използвайте кожни продукти, съдържащи бензоил пероксид, сяра, резорцинол или салицилова киселина, освен ако Вашият лекар не е посочил друго. Тези продукти могат да причинят сериозно дразнене на кожата, ако се използват със Retin-A.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Не е вероятно други лекарства, които приемате перорално или инжектирате, да окажат влияние върху топично прилагания третиноин. Но много лекарства могат да взаимодействат помежду си. Уведомете всеки от вашите доставчици на здравни грижи за всички лекарства, които използвате, включително лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти.

7.08.2014-06-09, 1:21:34

Какво трябва да избегна?

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Retin-A странични ефекти

Календар за одобрение История на наркотиците в правителството

Фотозапис на кожата третиноин актуално, Renova, Atralin, Avita, Altinac, Tretin-X, Refissa

Акнето доксициклин, клиндамицин локално, еритромицин топикал, тетрациклин локално, миноциклин, Accutane, третиноин локално

Лихен Склерос преднизон, триамцинолон, бетаметазон локално, клобетазол топикален, третиноинов локален, Делтазон, Дипролен, Темовата

Какви други лекарства ще засегнат Retin-A?

Retin-A (третиноин локално)