Предотвратяване на настинки и грип

Много хора вярват, че витамин С може да излекува грипа и ехинацеята може да предотврати простуда. Но има ли научни доказателства, които да подкрепят това?

“Изследванията не са открили доказателства, че витамин С предотвратява настинки”, казва д-р Hasmukh Joshi, заместник-председател на Royal College of Doctors.

През 2013 г. актуализираният преглед на изследванията на витамин С и обикновеното настинка стигна до извода, че “редовното приемане на витамин С няма ефект върху честотата на настинка в обикновената популация”.

Резултатите от прегледа предполагат, че витамин С може да помогне за предотвратяване на настинка при хора, изложени на кратки периоди на интензивна физическа активност, като маратонки или скиори, но не и в общото население.

Може ли витамин С да спре студа?

Дневната доза витамин С леко намалява продължителността и тежестта на настинките в обикновената популация.

Когато става въпрос за грип, един на всеки трима вярва, че приемането на витамин С може да излекува грипния вирус. Тя не може.

Проучванията установиха, че витамин С предлага много, много ограничено предимство “, казва д-р Джоши.” Не бих го препоръчал.

Коренът, семената и други части от растенията от ехинацея се използват в билковите лекарства, които много хора смятат, че ги предпазват от настинки. Има няколко изследвания за ефекта на ехинацеята, но няма категорични изводи.

Актуализацията през 2013 г. на преглед на опитите върху ехинацея и обикновената настинка установи, че продуктите от ехинацея не са показали полза при лечение на настинки като цяло, но че е възможно слабото извличане на някои продукти от ехинацеята.

Прегледът установи, че проучванията, разглеждащи дали ехинацеята предотвратява настинката, показват положителни, но незначителни резултати.

Дали ехинацеята намалява риска от студ?

Изследваните изследвания имат различни резултати и използват различни препарати на ехинацея. Не е известно как те се сравняват с ехинацеята в магазините.

Има убеждения, че ехинацеята помага на имунната система, но проучване на проучванията през 2005 г. показа, че не е “, казва д-р Джоши.” Не бих препоръчал това да помогне, но ако хората вярват, те могат да го вземат.

Echinacea не трябва да се дава на деца под 12-годишна възраст.

Научете повече за едно проучване на ехинацеята, публикувано през 2012 г. в изследванията за студено изследване на Echinacea.

Има известни доказателства, че приемането на цинк (в таблетки, таблетки или сироп) може да намали продължителността на настинката.

Дали цинкът ще охлади?

Актуализацията през 2013 г. на прегледа на Cochrane за проучвания на цинк и обикновена настинка предполага, че приемането на цинкови добавки в рамките на 24 часа след началото на симптомите ще ускори възстановяването от студ и ще намали тежестта на симптомите при здрави хора.

Дългосрочната употреба на цинк не се препоръчва, тъй като може да предизвика нежелани реакции като гадене и лош вкус в устата. Необходими са повече изследвания, за да се установи препоръчителната доза.

Направени са и изследвания на назални спрейове, съдържащи цинк. “Някои хора вярват, че цинкът линизира лигавицата (лигавицата на носа) и спира студен вирус, прикрепен към носовата обвивка”, казва д-р Джоши. “За съжаление, това е установено, че не е по-ефективно от плацебо.

Единственото нещо, което може да причини настинка или грип, е студен или грипен вирус. Ако сте студени или мокри няма да ви настигнат. Ако обаче вече носите вируса в носа, това може да позволи появата на симптоми.

Проучване в “Общия студен център” в Кардиф установи, че хората, които са охлаждали краката си в студена вода в продължение на 20 минути, са били два пъти по-склонни да развият студ, отколкото тези, които не са замръзнали.

Авторите предполагат, че това е така, защото някои хора носят студени вируси, без да имат симптоми. Постигането на охлаждане води до свиване на кръвоносните съдове в носа, засягащи защитата в носа и улесняване на репликацията на вируса.

Охлаждането на студа или измиването на косата е мит “, казва д-р Джоши. Ако вирусът вече е там, а след това излизате с мокра коса и развивате симптоми, е нормално да мислите, че това е причината за това.

Има ли студ или мокър причини настинки?

Грипната ваксина може да ви попречи да хванете грип. Освен това най-добрият начин да се предпазите от настинки и грип е да имате здравословен начин на живот.

Яжте здравословна диета, правете редовни тренировки и пийте много топла напитки през зимните месеци “, казва д-р Джоши.” Важно е да запомните, че повечето хора ще уловят студа през зимата така или иначе, защото няма ефективно лечение За студени вируси.

Студените и грипните вируси могат да се предават чрез малки капчици слуз, които са кихали или изтласкани във въздуха от заразен човек и са вдъхновени от друг човек.

Ако заразен човек кихне в ръката си и след това докосне обект (като дръжка на колче или парапет във влак), вирусът може да премине от обекта на следващия човек, който го докосне.

Чрез измиване на ръцете си ще се отървете от всички вируси, които сте получили върху тях.

Студените и грипните вируси могат да влязат в тялото ви през очите и носа. Ако имате заразени капчици на ръцете си и докоснете очите или носа си, можете да предадете вируса във вашата система.

Като не докосвате носа и очите си, ще намалите шансовете си за улавяне на вирус.

13/10 /

И така, какво работи за предотвратяване на настинки и грип?

Услуги

местоположение

Регистрирайте се за изследването на грипа, за да помогнете на изследователите от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина да проследят разпространението на грипа

Услуги в близост до вас

Помощ за борба с грипа

Общи митове за грип и ваксинацията срещу грип и истината зад тях

10 митове за грип и грипна ваксина

Независимо дали готвите за семейство или се хранят на бягането, нашите съвети и рецепти могат да ви помогнат да получите Вашия ДЕН 5

5 ДЕН

Защо бременните жени трябва да имат грипна дрямка и къде да получите ваксината

Грипна бръчка по време на бременност

Детската ваксина за назален спрей грип е за деца на възраст между две, три и четири години, а децата в учебни години една и две, плюс деца с дългосрочни здравословни проблеми

Детска грипна ваксина

Искате ли да се откажете от пушенето? Някои малки промени в начина на живот могат да ви помогнат да устоите на изкушението да светне

Съвети за собствена помощ за отказване от пушенето

Загрижени ли сте за най-новото заплаха за здравето?

Кой трябва да има грип?

Зад заглавията може да ви помогне да сортирате фактите от фантастиката за най-новите страхове за здравето и за чудото в медиите

Някои хора се нуждаят от грип, включително над 65-годишна възраст, много хора с наднормено тегло, всички с дългосрочно здравно състояние и бременни жени