Упражнения за релаксация – преглед на темата

Някои упражнения за дишане и упражнения за отпускане на тялото подпомагат намаляването на стреса.

Понякога мисля, че паметта ми всъщност е твърде добра. Както когато разбирам, все още знам текста на почти всяка песен, пусната през 80-те. Или че мога да рецитирам дословно редове от най-малко половин дузина епизоди на Сейнфелд, Секс и града. Но тогава ще отида да прехвърля товарче в сушилнята и да открия, че вече е сухо, изглежда, забравих да включа някоя миеща машина. Или ще забравя името на ближния си – отново. Може ли да се случи диалогът със сериала и текстовете на песента …

Докато продължите да дишате бавно и дълбоко, релаксирайте, като следвате още 5 до 10 минути

Когато времето ви свърши, можете да се върнете към бдителността, като преместите пръстите си и пръстите на ръцете си, а след това ръцете и краката си, разтягате и движите цялото си тяло. Понякога хората заспиват по време на релаксация. Те обикновено се събуждат скоро след това.

По време на релаксация можете да играете успокояваща, релаксираща музика.

Винаги си давайте време да се върнете към пълна бдителност, преди да карате кола или да извършвате други дейности, които биха могли да причинят злополука, ако не сте напълно бдителни. Никога не играйте релаксираща лента, докато карате кола.

Кажете на другите в дома си, че ще практикувате вашите релаксиращи упражнения. Помолете ги да не ви безпокоят; Правете вашите упражнения на удобно място, далеч от всички разсейвания и шум; Легнете на гърба си или седнете с гърба си прав; Концентрирайте се върху дишането си. Направете го бавно и стабилно; Вдишайте носа си. Издишайте през носа или устата си; Дишайте дълбоко и запълнете областта между пъпа и гърдите си. Не дишайте с гърдите си; Не дръжте дъха си; Продължете този модел на дишане за 5 до 10 минути. Забелязвайте усещането за спокойствие в цялото си тяло.

Затегнете и отпуснете всеки мускул в тялото си. Можете да започнете от пръстите на краката и да работите до главата си; Представете си, че вашите мускулни групи се релаксират и стават тежки; Освободете мислите си от всички мисли; Позволете си да се отпуснете все по-дълбоко; Запознайте се със състоянието на спокойствие, което ви заобикаля.