Предотвратяване на рака на маточната шийка

Тъй като инфекцията с човешки папиломавирус (HPV) е най-важният рисков фактор за рака на шийката на матката и преканцерите, важно е да се избегне гениталната HPV инфекция. Това може да означава забавяне на секса, ограничаване на броя на сексуалните партньори и избягване на сексуален партньор, който има няколко други партньори. Презервативите са важни за предотвратяване на разпространението на болести, предавани по полов път, но те не могат да осигурят пълна защита срещу HPV, тъй като може да има контакт между кожата и кожата на откритите области, които могат да предадат вируса.

Научете повече за рака на маточната шийка

Основи

Симптоми

лечение

Предотвратяване

Ако пушите, спрете. Тютюнопушенето увеличава риска от рак на шийката на матката с два до пет пъти. Това се дължи на тютюнопушенето, което води до намаляване на функцията на имунната система и страничните продукти на тютюнопушенето, които често се идентифицират при проби от рак на шийката на матката.

Всеки три години се препоръчва тест с папули, когато жените достигнат 21-годишна възраст.

Комбиниране; Ра; Тест с човешки папиломавиру; HP; Тестът може безопасно да удължи интервала между тях; Цервикален дефицит; Прожекции от три години до пет години при много жени на възраст между 30 и 65 години, според работната група на САЩ за превантивни услуги (USPSTF).

Според указанията на USPSTF HPV тестването не се препоръчва за жени на 20-те години, тъй като хората в тази възрастова група могат да имат HPV инфекции, които се решават без лечение.

Жените над 65-годишна възраст могат да спрат да получат скрининг, ако са имали най-малко три последователни отрицателни теста на Папука или най-малко два отрицателни HPV теста през предходните 10 години, съгласно указанията. Но жените, които имат анамнеза за по-напреднала диагноза преди рак, трябва да продължат да се подлагат на скрининг поне 20 години след откриването на аномалия.

Gardasil имунизира срещу определени щамове на HPV, които причиняват 70% от случаите на рак на шийката на матката и 90% от случаите на генитални брадавици. Мъжки и женски животни на възраст между 9 и 26 години могат да бъдат ваксинирани със Gardasil; Gardasil 9 предотвратява заразяването със същите HPV типове като Gardasil плюс HPV-31, HPV-33, HPV-45, HPV-52 и HPV-58. Колективно тези видове са замесени в 90% от случаите на рак на шийката на матката. Gardasil 9 е одобрен за употреба при жени на възраст 9-26 години и мъже на възраст 9-15 години; Cervarix е ефективен срещу двата основни щама на HPV вируса, които причиняват рак на шийката на матката. Той се използва при жени на възраст 10-25 години.

Основни тестове за скрининг, които всяка жена има нужда

ИЗТОЧНИЦИ

Общество за рака: “Научете за рака: Рак на шийката на матката”.

Колеж по акушерство и гинекология: “Рак на шийката на матката”.

Специалната група за превантивни услуги в САЩ.

FDA: “FDA одобрява Gardasil 9 за предотвратяване на някои видове рак, причинени от пет допълнителни вида HPV”.