прогуанил

Употреби за прогуанил

Фармакологичен клас: Фолиева киселина – антагонист

Химически клас: бигуанид

Преди да използвате Прогуанил

Пренасянето на малария се случва в големи райони на Централна и Южна Америка, Испания, Африка на юг от Сахара, индийския субконтинент, Югоизточна Азия, Близкия изток и Океания. Специфична за всяка държава информация за маларията може да се получи от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) или от уеб сайта на CDC на http://www.cdc.gov/travel.

Прогуанил може да се прилага заедно с друго лекарство за предотвратяване на маларийната инфекция.

Proguanil се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За прогуанил трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към прогуанил или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Въпреки че няма специфична информация, сравняваща употребата на прогуанил при деца с употреба в други възрастови групи, не се очаква proguanil да причини различни странични ефекти или проблеми при деца, отколкото при възрастни. Децата обаче трябва да избягват да пътуват до места, където има шанс за малария, освен ако не могат да приемат по-ефективни антималарийни лекарства.

Много лекарства не са изследвани специално при възрастни хора. Поради това може да не е известно дали те работят точно по същия начин както при по-младите възрастни или ако причиняват различни странични ефекти или проблеми при възрастните хора. Няма специфична информация, сравняваща употребата на прогуанил при пациенти в напреднала възраст с употреба в други възрастови групи.

Правилно използване на прогуанил

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Не се препоръчва употребата на прогуанил с някое от следните лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на прогуанил с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на прогуанил с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на прогуанил. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете прогуанил с чаша вода след хранене, за да намалите възможното разстройство на стомаха, освен ако не е указано друго от Вашия лекар.

За малки деца, прогуанил може да се приложи чрез раздробяване на таблетката и смесване с мляко, мед или конфитюр.

Може да започнете да приемате прогуанил най-малко 24 часа, преди да пристигнете в район, където има шанс да получите малария. Това ще позволи на тялото ви да поеме достатъчно лекарство за борба с маларийните паразити. Също така, продължавайте да приемате прогуанил всеки ден, докато сте в район, където се появява малария, и го приемайте всеки ден в продължение на 6 седмици, след като напуснете района.

Никое лекарство няма да ви предпази напълно от малария. За да се предпазите максимално напълно, продължете да приемате прогуанил за цялото време, което е поръчал Вашият лекар.

Дозата прогуанил ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози прогуанил. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза proguanil, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Маларията се разпространява чрез ухапване от някои видове заразени женски комари. Ако живеете или ще пътувате до район, където има шанс да получите малария, следните мерки за борба с комарите ще помогнат за предотвратяване на инфекцията

Ако по време на вашите пътувания или в рамките на една година (особено през първите 2 месеца) се появят треска или “грипоподобни” симптоми, след като напуснете област, където се появява малария, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Предпазни мерки при използване на прогуанил

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Наличност? неизвестен

Прогуанил странични ефекти

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

прогуанил