Ресерпин, хидралазин и хидрохлоротиазид (перорален път)

Важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва особено лекарства без рецепта за контрол на апетита, астма, настинка, кашлица, сенна хрема или проблеми със синусите, тъй като те могат да увеличат кръвното Ви налягане.

Преди да предприемете каквато и да е операция (включително стоматологична хирургия) или спешно лечение, уверете се, че лекар или зъболекар, който отговаря, знае, че приемате това лекарство.

Това лекарство може да предизвика някои хора да имат главоболие или да се чувстват замаяни или сънливи. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни или не сте бдителни.

Може да се появи замаяност, замайване или припадък, особено когато се изправите от легнало или седнало положение. Това е по-вероятно да се случи сутрин. Възможно е да помагате бавно. Когато се изправите от леглото, седнете на ръба на леглото с краката си висящи за 1 или 2 минути. След това се изправете бавно. Ако проблемът продължава или се влоши, консултирайте се с Вашия лекар.

Замаяността, замаяността или припадъкът също е по-вероятно да се появи, ако пиете алкохол, дълго време, упражнявате или ако времето е горещо. Докато приемате това лекарство, внимавайте да ограничите количеството алкохол, което пиете. Също така, използвайте допълнителни грижи по време на тренировка или горещо време или ако трябва да останете дълго време.

При някои пациенти това лекарство може да причини умствена депресия. Кажете на Вашия лекар незабавно

Това лекарство ще добави към ефектите на алкохола и други депресанти на ЦНС (лекарства, които забавят нервната система, вероятно причиняват сънливост). Някои примери за депресанти на ЦНС са антихистамини или медикаменти за сенна хрема, други алергии или настинки, успокоителни или спонтанни лекарства, лекарства за болкоуспокояващи или наркотици, баритурати, лекарства за гърчове, мускулни релаксанти или анестетици, включително зъбни анестетици. Проверете при Вашия лекар, преди да приемете някое от горните, докато приемате това лекарство.

Това лекарство може да причини загуба на калий от тялото ви.

Консултирайте се с Вашия лекар, ако се разболеете и имате тежко или продължително гадене, повръщане или диария. Тези проблеми могат да причинят загуба на допълнителна вода и калий.

За пациенти с диабет

Някои хора, които приемат това лекарство, могат да станат по-чувствителни към слънчевата светлина, отколкото обикновено. Излагането на слънчева светлина, дори за кратки периоди от време, може да причини тежко слънчево изгаряне, кожен обрив, зачервяване, сърбеж или промяна в цвета или промени в зрението. Когато започнете да приемате това лекарство

Ако имате тежка реакция от слънцето, консултирайте се с Вашия лекар.

Това лекарство често причинява изтръпване в носа. Въпреки това, не използвайте лекарства за приемане на нос, без първо да се консултирате с вашия медицински специалист.

Това лекарство може да причини сухота в устата. За временно облекчение използвайте бонбони без захар или смола, разтопете късчета лед в устата си или използвайте заместител на слюнката. Ако обаче сухота в устата продължава повече от 2 седмици, консултирайте се с Вашия лекар или зъболекар. Продължителната сухота на устата може да увеличи шансовете за зъбно заболяване, включително разпад на зъбите, заболяване на венците и гъбични инфекции.