Рак на простатата, напреднало лечение или лечение с метастазирал дом

По време на медицински грижи за всеки стадий на рак на простатата, има неща, които можете да направите у дома, за да се справите със симптомите на рак на простатата или страничните ефекти от лечението

Ракът може да промени живота ви по много начини. За помощ при управлението на тези промени вижте темата: Получаване на помощ при рак.

Гадене или повръщане. След като повърнете за 1 час, попийте рехидратираща напитка, за да възстановите загубените течности и хранителни вещества. Гледайте и третирайте ранните признаци на дехидратация. Възрастните хора могат бързо да станат дехидратирани от повръщане. Вашият лекар може също да предпише лекарства за контрол на гадене и повръщане. За повече информация как да се справите с тези нежелани реакции вижте: Рак: Контрол на гадене и повръщане от химиотерапия; Pain. За болка говорете с Вашия лекар за употребата на аспирин, ацетаминофен (като тиленол) или друг вид нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС). Или попитайте за наркотично лекарство. Също така можете да опитате алтернативна терапия, като био-обратна. Не забравяйте да обсъдите с Вашия лекар всяка домашна терапия, която използвате за болка; Диария. Не яжвайте, докато не се чувствате по-добре. Взимайте често, малки глътки вода или рехидратираща напитка и малки ухапвания от солени бисквити. Започнете да ядете леки храни (като ориз, сухи тост или бисквити, банани, бульон и ябълка) на следващия ден или по-рано, в зависимост от това как се чувствате; Запек. Уверете се, че пиете достатъчно течности. Повечето възрастни трябва да пият между 8 и 10 чаши вода или некофеинизирани напитки всеки ден. Включете плодове, зеленчуци и фибри във вашата диета всеки ден; Проблеми със съня. Често прости мерки, като например редовно време за лягане, упражняване на упражнения през деня и избягване на кофеина в края на деня, могат да облекчат проблемите със съня; Проблеми с урината. Домашното лечение за инконтиненция на урината включва елиминиране на кофеиновите напитки от вашата диета и установяване на график на уриниране на всеки 3-4 часа, независимо дали чувствате нуждата. Можете също така да опитате упражнения за тазов под (Кегел) за укрепване на тазовите мускули.

Стрес. Изразяването на чувствата си към другите може да ви помогне да разберете и да се справите с тях. Техниките за отпускане на ученето също могат да бъдат полезни; Изображение на тялото и сексуалност. Вашите чувства за вашето тяло и вашата сексуалност могат да се променят след лечение за рак. Лечението с рак на простатата има странични ефекти, които почти винаги засягат сексуалната функция на човека, като загуба на сексуално желание и невъзможност за ерекция. Лечението може също така да доведе до свиване на пениса и тестисите. Разговаряйте открито с партньора си за притесненията си. И обсъдете с Вашия лекар тревогите си относно всякакви сексуални проблеми.