Рак на простатата, напреднали или метастазиращи изпити и тестове

Локално напреднали и метастазирал рак на простатата се диагностицират чрез физически изпити и тестове, включително

Пациентите не са единствените, засегнати от рак на простатата. Болестта също оказва значително въздействие върху най-близките до тях – най-често съпрузите. Повече от половината от съпрузите казаха на изследователите в едно скорошно проучване, че те играят активна роля в опита на съпрузите си. Това включва повишаване на морала на съпрузите, гарантиране на правилното лечение и подпомагане при вземането на решения за лечение; Съпрузите също така изпитват много от същите емоции, с които се сблъскват техните съпрузи. Повече от половината от съпрузите …

Ако сте били лекувани за рак на простатата в миналото, вероятно сте имали редовни прегледи, включващи тестове за PSA, за да проверите дали има някакви признаци, че ракът се е върнал или е разпрострял в други части на тялото ви. Вашият лекар ще следи за всяко увеличение на нивото ви на PSA и скоростта, с която се появяват всякакви увеличения. По-високи нива на PSA не означава непременно, че ракът ви се е върнал. Но това може да означава, че се нуждаете от допълнителни тестове, като например биопсия на простатата, костно сканиране, томографско сканиране или ЯМР.

Дигитален ректален тест, в който лекарят вкарва ръкавица в ректума, за да почувствате простатната жлеза. Някои тумори на простатата могат да бъдат открити по този начин; PSA тест за измерване на нивата на специфичния за простатата антиген (PSA) в кръвта ви. По-високото ниво на PSA може да показва уголемяване, инфекция или рак на простатата. Повишаването на нивото на PSA след лечение за рак на простатата може да означава, че вашият рак се е върнал; Транректичен ултразвук, в който лекарят вмъква сонда в ректума, за да провери простатата. Сондата използва звукови вълни (ултразвук) за създаване на картина на простатата; Биопсия на простатата, при която тъканта се взема от простатата и се изследва под микроскоп. Другите изпити и тестове могат да дават улики, че може да имате рак на простатата, но само биопсия на простатата може да каже със сигурност.

Кръвни тестове. Използват се различни видове кръвни тестове, за да се види дали ракът се е разпространил в костите или черния дроб; Костно сканиране. Радиоактивен материал, който се появява на рентгенови лъчи, се инжектира в ръката ви. Рентгеновата камера преминава през тялото ви, като прави снимки, докато радиоактивните материали се преместват в костите ви. На снимките се появяват зони с костни увреждания. Ракът на простатата, който се е разпространил в костите, може да причини такива увреждания; CT сканиране. Том-скенерът насочва серия от рентгенови импулси през тялото ви. Всеки рентгенов импулс трае само една част от секундата и представлява “парче” на изучавания орган или област; Магнитен резонанс. Магнитен резонанс използва силно магнитно поле за правене на снимки на простатата. Това може да покаже тъканно увреждане или заболяване, като инфекция или тумор.