Радиофармацевтично (орално) описание и търговски марки

Радиофармацевтиците са агенти, използвани за диагностициране на определени медицински проблеми или лечение на определени заболявания. Те могат да бъдат давани на пациента по няколко различни начина. Например, те могат да се приемат през устата, да се инжектират или да се поставят в окото или в пикочния мехур.

Тези радиофармацевтици се използват при диагностиката на

Радиофармацевтиците са радиоактивни вещества. Въпреки това, когато се използват малки количества, радиацията, която тялото ви получава от тях, е много ниско и се счита за безопасно. Когато по-големи количества от тези средства се дават за лечение на заболявания, може да има различни ефекти върху организма.

Когато радиофармацевтиците се използват за диагностициране на медицински проблеми, на пациента се дават само малки количества. Радиофармацевтиците след това преминават през или се поемат от орган на тялото (кой орган зависи от това какво радиофармацевтик се използва и как му е даден). След това се открива радиоактивност и се произвеждат изображения чрез специално изображение. Тези снимки позволяват на ядрения лекар да проучи как работи органът и да открива рак или тумори, които могат да се появят в органа.

Някои радиофармацевтици се използват в по-големи количества за лечение на някои видове рак и други заболявания. В тези случаи радиоактивният агент се поема в раковата област и разрушава засегнатата тъкан. Информацията, която следва, се отнася само до радиофармацевтиците, когато се използва в малки количества за диагностициране на медицински проблеми.

Дозите на радиофармацевтиците, които се използват за диагностициране на медицински проблеми, ще бъдат различни за различните пациенти и ще зависят от типа на теста. Количеството радиоактивност на радиофармацевтика се изразява в единици, наречени becquerels или curies. Използваните дози радикофармацевтични продукти могат да бъдат само 0,185 megabecquerels (5 микрограма) или до 1295 megabecquerels (35 милилитра). Радиацията, получена от тези дози, може да бъде приблизително същата или дори по-малка от лъчението, получено от рентгеново изследване на същия орган.

Радиофармацевтичните продукти трябва да се дават само от или под прякото наблюдение на лекар с специализирано обучение по ядрена медицина.

Kit

OncoScint® CR / CV (самутомаб пендетид) е прекратен в Съединените щати на 26 декември 2002 г.

алергии

Маркетингът на NeutroSpec (технеций 99m TC фанолесомаб) е прекратен от Palatin Technologies, техния маркетингов партньор, Mallinckrodt и FDA. Рискът от тежки и фатални алергични реакции превишава ползата от него.

Педиатрична

Този продукт се предлага в следните дозови форми

Гериатрична

При вземането на решение за получаване на диагностичен тест, рисковете от провеждане на теста трябва да бъдат претеглени спрямо доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За тези тестове следва да се обмисли следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към лекарства в тази група или към други лекарства. Кажете също на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, оцветители, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

За повечето радиофармацевтици количеството радиация, използвано за диагностичен тест, е много ниско и се счита за безопасно. Уверете се обаче, че сте обсъдили с Вашия лекар ползата, в сравнение с риска от излагане на детето на радиация.

Много лекарства не са изследвани специално при възрастни хора. Поради това може да не е известно дали те работят точно по същия начин както при по-младите възрастни или ако причиняват различни странични ефекти или проблеми при възрастните хора. Въпреки че няма специфична информация, сравняваща употребата на повечето радиофармацевтици при пациенти в старческа възраст с употреба в други възрастови групи, не се очаква да възникнат проблеми. Обаче е добра идея да се консултирате с Вашия лекар, ако забележите някакви необичайни ефекти след приемане на радиофармацевтик.

Други взаимодействия

Радиофармацевтиците обикновено не се препоръчват за употреба по време на бременност. Това е да се избегне излагането на плода на радиация. Някои радиофармацевтици могат да се използват за диагностични тестове при бременни жени, но е необходимо да информирате Вашия лекар, ако сте бременна, затова лекарят може да намали дозата на радиацията на бебето. Това е особено важно с радиофармацевтиците, които съдържат радиоактивен йод, който може да стигне до щитовидната жлеза на бебето и в достатъчно високи количества може да причини увреждане на щитовидната жлеза. Уверете се, че сте обсъдили това с Вашия лекар.

Някои радиофармацевтици преминават в кърмата и могат да изложат бебето на радиация. Ако трябва да получите радиофармацевтик, може да се наложи да спрете кърменето известно време след приемането му. Уверете се, че сте обсъдили това с Вашия лекар.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Нюйоркският лекар може да Ви даде специални инструкции при подготовката за теста. Например, преди някои тестове трябва да постите няколко часа или резултатите от теста да бъдат засегнати. За други тестове трябва да пиете много течности. Ако не разбирате инструкциите, които получавате или ако не сте получили никакви инструкции, се консултирайте предварително с лекар по ядрена медицина.

Обикновено няма специални предпазни мерки, които да се спазват за радиофармацевтиците, когато се използват в малки количества за диагностициране.

Някои радиофармацевтици могат да се натрупват в пикочния мехур. Поради това, за да увеличите потока на урината и да намалите количеството радиация на пикочния мехур, Вашият лекар може да Ви инструктира да пиете много течности и да урините често след определени тестове.

За пациентите, получаващи радиоактивен йод (йодохипраут натрий I 123, йодохипраурат натрий I 131, йофетамин I 123, йоталамат I 125, радиоактивен албумин или радиойодиран iobenguane)

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Когато радиофармацевтиците се използват в много малки дози за изследване на орган на тялото, нежеланите реакции са редки и обикновено включват алергична реакция. Тези ефекти могат да настъпят почти незабавно или няколко минути след като се дава радиофармацевтика. Може да е полезно да отбележите времето, когато за първи път забележите страничен ефект. Вашият лекар, лекар по ядрена медицина и / или технолог, или медицинска сестра ще бъдат подготвени да Ви дадат незабавна медицинска помощ, ако е необходимо.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.