Радиоактивен агент – диагностика (орален път, ректален път, интравенозен път, интраартериален път, интраспинален път) описание и търговски марки

Канадска марка

Радиоактивните агенти са лекарства, използвани за диагностициране на определени медицински проблеми. Те съдържат йод, който абсорбира рентгеновите лъчи. В зависимост от това как се прилагат, радиоактивните агенти се натрупват в определена част на тялото. Полученото високо ниво на йод позволява на рентгеновите лъчи да направят “картина” на района.

Средствата за радиоактивност се използват при диагностиката на

Радиоактивните средства се приемат през устата или се прилагат чрез клизма или инжектиране. След това се използват рентгенови лъчи, за да се провери дали има проблеми със стомаха, червата, бъбреците или други части на тялото.

Някои радиоактивни агенти, като йохексол, йопамидол и метризамид, се инжектират в гръбначния канал. Рентгеновите лъчи след това се използват за диагностициране на проблеми или заболявания в главата, гръбначния канал и нервната система.

Дозите на радиоактивните агенти ще бъдат различни за различните пациенти и ще зависят от типа на теста. Силата на разтвора се определя от това колко йод съдържа. Различните тестове изискват различна сила и количество разтвор, в зависимост от възрастта на пациента, необходимия контраст и използваното рентгеново оборудване.

Разтвор, прах за суспензия, капсула, таблетка, суспензия

Катетър или спринцовка се използва за поставяне на разтвора на радиоактивния агент в пикочния мехур или уретер, за да се диагностицират проблеми или заболявания на бъбреците или други участъци от пикочните пътища. Тя може също да бъде поставена в матката и фалопиевите тръби, за да помогне за диагностицирането на проблеми или заболявания на тези органи. След като тестът се извърши, пациентът изхвърля по-голямата част от разтвора чрез уриниране (след проучвания на пикочния мехур или уретера) или от влагалището (след изследвания на матката или фалопиевите тръби).

Радиоактивните средства трябва да се използват само от или под прякото ръководство на лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми