Пропранолол и хидрохлоротиазид

След рязко спиране на лечението с пропранолол са съобщавани екзацербации на ангина пекторис и в някои случаи инфаркт на миокарда. Дори при отсъствие на явна ангина пекторис, при прекъсване на лечението пропранолол не трябва да се оттегля рязко и пациентите трябва да бъдат предупредени за прекъсване на лечението без съвет от лекаря.

Употреби За пропранолол и хидрохлоротиазид

Терапевтичен клас: бета-адренергичен блокер, неселективна / тиазидна комбинация

Фармакологичен клас: пропранолол

Химически клас: Тиазид

Пропранололът е бета-блокер. Тя действа, като повлиява отговора на някои нервни импулси в определени части на тялото, като сърцето. В резултат на това сърцето бие по-бавно и намалява кръвното налягане. Когато кръвното налягане се понижи, количеството кръв и кислород се увеличава до сърцето.

Hydrochlorothiazide е диуретик (хапче за вода). Той намалява количеството вода в тялото, като увеличава потока на урината, което помага да се намали кръвното налягане.

Пропранолол и хидрохлоротиазид се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За пропранолол и хидрохлоротиазид трябва да се има предвид следното

Преди да използвате пропранолол и хидрохлоротиазид

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към пропранолол и хидрохлортиазид или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на комбинацията пропранолол и хидрохлоротиазид при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на комбинацията пропранолол и хидрохлоротиазид при пациенти в напреднала възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат свързани с възрастта чернодробни, бъбречни или сърдечни проблеми, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, получаващи комбинация от пропранолол и хидрохлоротиазид.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате пропранолол и хидрохлоротиазид, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на пропранолол и хидрохлоротиазид с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на пропранолол и хидрохлоротиазид с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на пропранолол и хидрохлоротиазид с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на пропранолол и хидрохлоротиазид с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате пропранолол и хидрохлоротиазид или да Ви даде специални инструкции относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на пропранолол и хидрохлоротиазид. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

В допълнение към употребата на пропранолол и хидрохлоротиазид, лечението на високото кръвно налягане може да включва контрол на теглото и промени в видовете храни, които ядете, особено храни с високо съдържание на натрий. Вашият лекар ще ви каже кои от тези неща са най-важни за Вас. Трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да промените диетата си.

Много пациенти, които имат високо кръвно налягане, няма да забележат признаци на проблема. Всъщност, много хора могат да се чувстват нормално. Много е важно да приемате лекарството точно както е указано и да спазвате назначенията си при лекаря си, дори и да се чувствате добре.

Не забравяйте, че пропранололът и хидрохлоротиазид няма да излекуват Вашето високо кръвно налягане, но го помагат да го контролирате. Трябва да продължите да го приемате според указанията, ако очаквате да намалите артериалното си налягане и да го спрете. Може да се наложи да вземете лекарство за високо кръвно налягане за остатъка от живота си. Ако не се лекува високо кръвно налягане, това може да доведе до сериозни проблеми като сърдечна недостатъчност, заболяване на кръвоносните съдове, инсулт или бъбречно заболяване.

Дозата на пропранолол и хидрохлоротиазид ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на пропранолол и хидрохлоротиазид. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза пропранолол и хидрохлоротиазид, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Правилно използване на пропранолол и хидрохлоротиазид

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много важно е Вашият лекар да проверява напредъка Ви при редовни посещения, за да се увери, че пропранололът и хидрохлоротиазидът функционират правилно. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Пропранолол и хидрохлоротиазид могат да причинят сериозни алергични реакции, включително анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Незабавно потърсете лекаря си, ако имате обрив, сърбеж, дрезгавост, затруднено дишане, проблеми с гълтането или оток на ръцете, лицето, устните, езика или гърлото, докато използвате пропранолол и хидрохлоротиазид.

Пропранолол и хидрохлоротиазид може да предизвика сърдечна недостатъчност при някои пациенти. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате болка в гърдите или дискомфорт, разширени вени на врата, екстремна умора, неравномерно дишане, неравномерен сърдечен ритъм, недостиг на въздух, подуване на лицето, пръстите, стъпалата или долните крака; хрипове.

Не прекъсвайте или спрете да приемате пропранолол и хидрохлоротиазид, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Вашият лекар може да поиска постепенно да намалите сумата, която използвате, преди да го спрете напълно. Някои състояния може да се влошат, когато лекарството бъде спряно внезапно, което може да бъде опасно.

Пропранолол и хидрохлоротиазид може да предизвика промени в нивата на кръвната Ви захар. Също така, пропранололът и хидрохлоротиазидът могат да прикрият признаци на ниска кръвна захар, като например скорост на пулса. Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате тези проблеми или ако забележите промяна в резултатите от тестовете за кръв или урина.

Предпазни мерки при използване на пропранолол и хидрохлоротиазид

Уверете се, че всеки лекар или зъболекар, който ви лекува, знае, че използвате пропранолол и хидрохлоротиазид. Може да се наложи да преустановите употребата на пропранолол и хидрохлоротиазид няколко дни преди да изпълните операция или медицински изследвания.

При лечението с пропранолол и хидрохлоротиазид могат да настъпят сериозни кожни реакции. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако започнете да имате сърбеж, оток, обрив или зачервяване на кожата, мехури, пилинг или разхлабване на кожата или други необичайни ефекти, които могат да бъдат причинени от пропранолол и хидрохлоротиазид.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако започнете да имате сухота в устата, повишена жажда, мускулни спазми, гадене или повръщане, необичайна умора или слабост, тежка сънливост или замаяност, гърчове, намаление на урината или сърцебиене, докато използвате пропранолол хидрохлоротиазид. Те могат да бъдат симптоми на дехидратация или минерален дисбаланс.

Спрете да използвате пропранолол и хидрохлоротиазид и незабавно се консултирайте с Вашия лекар, ако по време или след лечението се появи замъглено зрение, затруднено четене, болка в очите или всяка друга промяна в зрението. Това може да е признак на сериозен проблем с очите. Вашият лекар ще иска да проверите очите си от офталмолог (очен лекар).

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това особено включва лекарства с рецепта или лекарства без рецепта за контрол на апетита, астма, настинка, кашлица, сенна хрема или проблеми със синусите, тъй като те могат да увеличат кръвното Ви налягане.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Пропранолол и хидрохлоротиазид нежелани реакции

хидрохлоротиазид / пропранолол

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

WADA Class Anti-Doping Класификация

Високото кръвно налягане лизиноприл, амлодипин, метопролол, хидрохлоротиазид, лосартан, фуроземид, атенолол, Lasix, Norvasc, Diovan, валсартан, еналаприл, Toprol-XL, Benicar, Cozaar, Lopressor, Bystolic, irbesartan, Vasotec, Avapro, hydrochlorothiazide / lisinopril, Dyazide , Zestril