Прогестин (орален път, парентерален път, вагинален път) описание и търговски марки

Прогестините са хормони. Те се използват от мъжете и жените за различни цели.

Прогестините се предписват по няколко причини

Канадска марка

Прогестините могат да се използват и за други състояния, определени от Вашия лекар.

В зависимост от това колко и кой прогестин използвате или приемате, прогестинът може да има различни ефекти. Например, високи дози прогестерон са необходими за някои жени да продължат бременност, докато други прогестини в ниски дози могат да предотвратят появата на бременност. Другите ефекти включват: повишаване на теглото, повишаване на телесната температура, развитие на млечните жлези за кърмене и отпускане на матката за поддържане на бременност.

Прогестините могат да помогнат на другите хормони да работят правилно. Прогестините могат да помогнат за предотвратяване на анемия (ниско съдържание на желязо в кръвта), прекалено много менструални кръвни загуби и рак на матката.

Прогестините се предлагат само с рецепта на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тези употреби не са включени в етикетирането на продуктите, прогестините се използват при някои пациенти със следните медицински състояния

Таблетка, суспензия, капсула, пълнене с течност, гел / желе, крем, кит, супозитория, капсула

Този продукт се предлага в следните дозови форми

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към лекарства в тази група или към други лекарства. Кажете също на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, оцветители, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

алергии

Въпреки че няма конкретна информация, сравняваща употребата на прогестини при деца или юноши с употреба в други възрастови групи, не се очаква това лекарство да причини различни странични ефекти или проблеми при деца или тийнейджъри, отколкото при възрастни.

Педиатрична

Това лекарство е тествано и не е доказано, че причинява различни странични ефекти или проблеми при възрастните хора, отколкото при по-младите възрастни.

Прогестеронът, естествен хормон, който тялото прави по време на бременност, не е причинило проблеми. Всъщност понякога се използва при жените за лечение на определен вид безплодие и за подпомагане на донорите на яйца или процедурите за безплодие.

Гериатрична

бременност

кърмене

Други прогестини не са проучени при бременни жени. Непременно уведомете Вашия лекар, ако забременеете, докато използвате някой от прогестините. Най-добре е да използвате някакъв метод за контрол на раждаемостта, докато приемате прогестини във високи дози. Високи дози прогестини не се препоръчват за употреба по време на бременност, тъй като има съобщения, че те могат да причинят вродени дефекти в гениталиите (половите органи) на мъжкия плод. Също така, някои от тези прогестини могат да причинят мъжки промени в женския плод и женските промени в мъжкия плод, но тези проблеми обикновено могат да бъдат обърнати. Ниските дози прогестини, като например дозите, използвани за контрацепция, не са причинили големи проблеми, когато се използват случайно по време на бременност.

Въпреки че прогестините преминават в кърмата, не е доказано, че причиняват проблеми при кърмачетата. Прогестините обаче могат да променят качеството или количеството (увеличение или понижение) на майчиното мляко. Може да се наложи да приемате друго лекарство или да спрете кърменето по време на лечението. Уверете се, че сте обсъдили рисковете и ползите от лекарството с Вашия лекар.

Лекарствени взаимодействия

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате някое от тези лекарства, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Други взаимодействия

Не се препоръчва употребата на лекарства от този клас с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с лекарства в този клас или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Други медицински проблеми

Използването на лекарства от този клас с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на лекарства в този клас. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

За да направите използването на прогестин възможно най-безопасно и надеждно, трябва да разберете как и кога да го приемате и какви ефекти може да се очаква. Прогестините обикновено идват с указания за пациента. Прочетете внимателно преди да вземете или използвате това лекарство.

Приемайте това лекарство само според указанията на Вашия лекар. Не го приемайте повече и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. За това може да се увеличи вероятността от нежелани реакции. Опитайте се да приемате лекарството по едно и също време всеки ден, за да намалите възможността от нежелани реакции и да му позволите да работи по-добре.

Прогестините често се прилагат заедно с определени лекарства. Ако използвате комбинация от лекарства, уверете се, че приемате всеки в подходящото време и не ги смесвайте. Посъветвайте се с вашия медицински специалист да ви помогне да планирате начин да запомните да приемате лекарствата си в точното време.

Дозите лекарства в този клас ще бъдат различни за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на тези лекарства. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

За всички прогестини, с изключение на прогестерон капсули за жени в постменопауза: Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете пропуснатата доза колкото е възможно по-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

За прогестерон капсули за жени в постменопауза: Ако пропуснете доза от 200 mg прогестерон капсули преди лягане, вземете 100 mg сутрин, след което се върнете към редовната схема на дозиране. Ако приемате 300 mg прогестерон на ден и пропускате вашите сутрешни и вечерни дози, не трябва да приемате пропуснатата доза. Върнете се в редовния си график за дозиране.

Да се ​​пази далеч от деца.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Дозирането

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Това ще Ви позволи да регулирате дозировката и да отчетете нежеланите ефекти. Тези посещения обикновено са на всеки 6 до 12 месеца, но някои лекари ги изискват по-често.

Пропусната доза

Капсулите Prometrium® съдържат фъстъчено масло. Ако имате алергия към фъстъци, уверете се, че вашият лекар знае това, преди да приемете тази марка прогестин.

Прогестините могат да причинят замаяност на някои хора. За перорален или вагинален прогестерон, замаяност или сънливост може да се появи след 1 до 4 часа след приема или употребата му. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите нещо друго, което може да бъде опасно, ако не сте бдителни.

Необичайно или неочаквано вагинално кървене от различни количества може да се появи между редовните менструални периоди през първите 3 месеца на употреба. Това понякога се нарича зацапване при леко, или пробивно менструално кървене, когато е по-тежко. Ако това се случи, продължете с обичайния си график на дозиране. Проверете при Вашия лекар

Може да възникнат пропуснати менструални периоди. Ако подозирате, че сте бременна, трябва незабавно да преустановите приема на това лекарство и да се обадите на Вашия лекар. Вашият лекар ще Ви уведоми, ако трябва да продължите приема на прогестин.

Ако сте планирани за лабораторни тестове, кажете на вашия медицински специалист, че приемате прогестин. Прогестините могат да променят някои резултати от теста.

При някои пациенти може да възникне нежност, подуване или кървене на венците. Често и редовно четкане и зъби на зъбите и масажиране на венците може да предотвратят това. Винаги посетете зъболекаря, за да почистите зъбите си. Консултирайте се с Вашия лекар или стоматолог, ако имате някакви въпроси относно това как да се грижите за зъбите и венците, или ако забележите нежност, оток или кървене на венците.

Ще трябва да използвате метод за контрол на раждаемостта, докато приемате прогестини за неконтрактивна употреба, ако сте плодовити и сексуално активни.

съхранение

Ако използвате вагинален прогестерон, избягвайте да използвате други вагинални продукти 6 часа преди и 6 часа след поставяне на вагиналната доза прогестерон.

Тъй като е възможно определени дози прогестини да причинят временно изтъняване на костите чрез промяна на хормоналния баланс, важно е вашият лекар да знае, ако имате повишен риск от остеопороза. Някои неща, които могат да увеличат риска от остеопороза, включват пушене на цигари, злоупотреба с алкохол, приемане или пиене на големи количества кофеин и фамилна анамнеза за остеопороза или лесно счупени кости. Някои лекарства, като глюкокортикоиди (лекарства подобни на кортизон) или антиконвулсанти (лекарство срещу припадъци), също могат да причинят изтъняване на костите. Въпреки това, се смята, че прогестините могат да помогнат за предпазване от остеопороза при жени в постменопауза.

Наред с техните необходими ефекти, прогестините, използвани във високи дози, понякога причиняват нежелани ефекти като кръвни съсиреци, инфаркти и удари, или проблеми с черния дроб и очите. Въпреки че тези ефекти са редки, някои от тях могат да бъдат много сериозни и да причинят смърт. Не е ясно дали тези проблеми се дължат на прогестин. Те могат да бъдат причинени от болестта или състоянието, за което се използват прогестини.

Следните нежелани реакции могат да бъдат причинени от кръвни съсиреци. Въпреки че не могат да настъпят всички тези нежелани реакции, ако се появят, те се нуждаят от незабавно медицинско обслужване.

Потърсете веднага спешна помощ, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Не всички изброени по-горе нежелани реакции са съобщени за всяко от тези лекарства, но са съобщени за поне един от тях. Всички прогестини са сходни, така че някои от горните нежелани реакции могат да се проявят при всяко от тези лекарства.

След като спрете да използвате това лекарство, тялото ви може да се нуждае от време, за да го настроите. Продължителността на това време зависи от количеството лекарство, което сте използвали и колко дълго сте го използвали. По време на този период от време проверете при Вашия лекар, ако забележите следния нежелан ефект

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.