Възстановяване от орална хирургия

Майкъл Фридман, ДД; На 26 януари 2016 г.

След като сте го направили чрез оралната си операция, ще искате да се погрижите за устата си, за да се гарантира бързо и лесно възстановяване.

Ако сте извадили мъдреците си от зъби, сте получили нови зъбни импланти или сте преминали някаква друга процедура към зъбите и венците си, има много прости начини да облекчите болката и да избегнете инфекция.

1; Спокойно. След назначаването си планирайте да прекарате остатъка от почивката си. Седативът, който сте получили по време на операцията, вероятно ще ви направи сънлив. Така че не трябва да карате кола или да правите нищо друго, което изисква концентрация. Също така е важно да се избягват напрегнати дейности. Не огъвайте или повдигайте нищо, което би могло да разруши кръвните съсиреци и да причини кървене. Когато сте готови да заспите, използвайте допълнителни възглавници, за да поддържате главата си повдигната.

2; Не мийте. Може да е единственият път, когато зъболекарят ви каже да не изглаждате зъбите си, но след операция устата ви ще бъде твърде чувствителна за редовна хигиена на устната кухина. Така че не драскайте зъбите си или дори използвайте вода за уста за 24 часа. Трябва да изплакнете със солена вода на всеки 2 часа. Това ще намали риска от инфекция. За да направите изплакването си, разбъркайте 1/2 чаена лъжичка сол за маса в чаша топла вода от 8 унции и леко я разтъркайте в устата си.

3. Леда. Лицето ви може да се подуе или да има синини. Това е нормално. За първите 24 часа нанесете лед върху челюстта си за 30 минути, извадете я за 15 минути, а след това го направете отново. Ако сте имали операция от двете страни на устата си, превключете от една страна на друга с един пакет лед. Нанесете лед за 15 минути, преди да го преместите. Отокът трябва да се понижи след 2 или 3 дни. Ако се влоши, имате треска или забележите гной, може да се зарази. Обадете се до Вашия лекар или орален хирург веднага.

4; Блокирайте кръвта. Може да имате кървене за първи ден или след операцията. Нежно ухапете на сгъната марля – сменете я на всеки час – за да забавите потока. Ако кървенето продължава повече от 24 часа или е толкова тежко, че марлята трябва да се променя по-често, обадете се на вашия зъболекар или орален хирург.